Pyszna konfitura z brzoskwiń

Nic nie smakuje bardziej niż własnoręcznie zrobione przetwory. Konfiturą z brzoskwiń możemy posmarować pieczywo, naleśniki, albo biszkopt. Jej smak jest naprawdę niepowtarzalny. Wypróbujcie nasz przepis.

Najlepiej smakują domowe konfitury
Najlepiej smakują domowe konfitury123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

Brzoskwinie obrać i pokroić na drobne kawałki. Zasypać cukrem i pod przykryciem zostawić na 2 godziny. W tym czasie powinny puścić sok. Stawiamy garnek na małym ogniu, dodajemy cukier waniliowy i znów dosypujemy zwykłego cukru. Mieszamy intensywnie co jakiś czas, aby konfitura nie przypaliła się.

Jeśli brzoskwinie nie puściły zbyt dużo soku, to dolewamy niewielką ilość wody. Stawiamy na małym ogniu i mieszając co jakiś czas smażymy około 3 godzin. Na koniec dodajemy rumu i soku z cytryny. Gdy widzimy, że konfitura jest już prawie gotowa to musimy przygotować sobie słoiki. Trzeba je dokładnie wyparzyć i najlepiej do jeszcze ciepłych nakładać gorącą konfiturę. Dokładnie wytrzeć brzegi, szczelnie zakręcić i postawić na zakrętkach do wystygnięcia.

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas