Puszyste pancakes rozpływają się w ustach. Tak przyrządza je Anna Starmach

Joanna Leśniak

Opracowanie Joanna Leśniak

Przepis na puszyste pancakes powinien znaleźć się w książce kucharskiej każdego wielbiciela śniadań na słodko i niebanalnych podwieczorków. Choć receptura nie należy do skomplikowanych, warto trzymać się kilku zasad, by placuszki zawsze wyszły idealne. Sprawdź, jak pancakes robi Anna Starmach, a już zawsze będziesz przyrządzać je według jej pomysłu.

Jak zrobić idealne pancakes?
Jak zrobić idealne pancakes?Damian Klamka/East News123RF/PICSEL

Pancakes czy pankejki?

Rumiane placuszki kojarzą się wielu osobom z kuchnią amerykańską. Pancakes polane obficie syropem klonowym to popkulturowy znak kuchni Stanów Zjednoczonych, który furorę robi także w naszym kraju. Dlatego też nietrudno jest znaleźć przepisy na puszyste pankejki — z nazwą zapisywaną tak, jak słyszymy.

Obie formy są dopuszczalne, w końcu łączą to samo danie. Mimo że nie jest trudne w przygotowaniu, zdarzyło ci się zrobić płaskie i mączyste placki, którym daleko było w smaku do twoich wyobrażeń? Skorzystaj z pomysłu Anny Starmach na pancakes, a kuchenne rozczarowanie nie będzie już twoim problemem.

Pankejki znikną do ostatniego okruszka
Pankejki znikną do ostatniego okruszka123RF/PICSEL

Lista potrzebnych składników

Składniki na pancakes przypominają produkty potrzebne do zrobienia naleśników. Bez trudu znajdziesz je w większości sklepów spożywczych. Staną się więc idealną propozycją, gdy nagle najdzie cię ochota na słodkie co nieco.

Lista zakupów:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 50 g cukru pudru,
  • 50 g roztopionego masła,
  • 250 ml maślanki,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Jak zrobić pankejki? Przepis krok po kroku

Anna Starmach podkreśla, że pancakes doskonale sprawdzą się w charakterze śniadania. Jesteśmy przekonani, że wyciągną z łóżek nawet najbardziej upartych śpiochów. Wszystkie produkty już gotowe? Czas przejść do manewrów w kuchni.

  • Składniki ciasta umieść w dużej misce.
  • Wymieszaj je przy pomocy miksera lub rózgi.
  • Używając niewielkiej chochli, nabieraj porcje ciasta i smaż je na rozgrzanej patelni teflonowej. Powinny być rumiane i apetyczne. Samo smażenie nie zajmuje dużo czasu - minuta z każdej strony powinna wystarczyć.

Serwuj na ciepło z ulubionymi składnikami. Anna Starmach poleca połączenie sezonowych owoców i syropu klonowego.

Z czym podawać pancakes?

Wszelkie owoce jagodowe świetnie sprawdzają się jako zwieńczenie dania. Borówki amerykańskie, jeżyny, truskawki i maliny dodają potrawie uroku i smakują wyśmienicie. Nic nie stoi na przeszkodzie, by podawać pankejki z bananami, masłem orzechowym albo czekoladowymi wiórkami. Pasować będą także pokrojone w cienkie plasterki jabłka oprószone cynamonem. Eksperymentuj do woli. Smacznego!

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas