Przepis na nowy wakacyjny chłodnik

Gdy letnie upały dają się we znaki, ochota na gotowanie idzie w zapomnienie. Polecamy smaczne i lekkie potrawy na wakacje.

Chłodnik z koperkiem, czosnkiem i ogórkiem
Chłodnik z koperkiem, czosnkiem i ogórkiempoboczem.pl

Składniki:

2 średnie świeże ogórki

1/2 pęczka szczypiorku

1/2 pęczka koperku

ząbek czosnku

250 ml kefiru

30 ml śmietany (18 proc.)

Sposób przygotowania:

1. Ogórki dokładnie umyj i zetrzyj (razem ze skórką) na dość grubej tarce.

2. Koperek i szczypiorek umyj, a następnie drobno posiekaj.

3. Ząbek czosnku rozetrzyj na miazgę z solą.

4. Wszystkie składniki wymieszaj z kefirem oraz śmietaną.

5. Zupę przypraw do smaku pieprzem i solą.

6. Chłodnik podawaj z pieczywem.

Warzywa dla całej rodziny

Grillowane warzywa
poboczem.pl

5 pomidorów

2 papryki

średni bakłażan

2 cebule

5 młodych cukinii

3 łyżki oliwy

przyprawy ziołowe: rozmaryn i zioła prowansalskie

sól

Sposób przygotowania:

1. Umyj warzywa. Paprykę oczyść z pestek i pokrój wzdłuż na paski. Pomidory ponacinaj na krzyż. Cebulę pokrój w grube plastry.

2. Bakłażany pokrój w krążki i posyp solą. Odłóż na 10 minut i osusz papierowym ręcznikiem.

3. Cukinie pokrój na grube plastry. Skrop warzywa oliwą, posyp przyprawami.

4. Grilluj na tacce przez około 10 minut.

5. Podawaj z opieczonym chlebem lub bułką.

Minipizza na bułce

Minipizza na bułce
poboczem.pl

łyżka oliwy

mała cebula

mały ząbek czosnku

150 ml przecieru pomidorowego

50 g startego żółtego sera

pomidor

kilka listków bazylii

kajzerka

Sposób przygotowania:

1. Oliwę podgrzej w rondlu. Podsmaż pokrojony czosnek i cebulę (przez ok. 3-4 min).

2. Dodaj pomidorowy przecier i gotuj, aż sos stanie się gęsty. Po zdjęciu z ognia dorzuć listki bazylii oraz sól i pieprz do smaku.

3. Przekrój wzdłuż bułkę, opiecz w piekarniku przez 2 minuty i posmaruj sosem.

4. Nałóż pokrojonego pomidora i posyp serem.

5. Wstaw do rozgrzanego do 200°C piekarnika i zapiecz na jasnozłoty kolor.

Makaron z truskawkami

Makaron z truskawkami
poboczem.pl

250 g makaronu (kokardki lub muszelki)

150 g truskawek

15 g cukru

jogurt naturalny

cukier waniliowy do smaku

Sposób przygotowania:

1. Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie.

2. Starannie umyj truskawki i pokrój je na drobne plasterki. Następnie posyp owoce cukrem, by puściły trochę soku i stały się nieco słodsze.

3. Po kilku minutach nałóż truskawki na makaron.

4. Makaron z owocami polej jogurtem naturalnym.

5. Danie dopraw do smaku cukrem waniliowym.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas