Przepis na nowy wakacyjny chłodnik
Gdy letnie upały dają się we znaki, ochota na gotowanie idzie w zapomnienie. Polecamy smaczne i lekkie potrawy na wakacje.
Składniki:
2 średnie świeże ogórki
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka koperku
ząbek czosnku
250 ml kefiru
30 ml śmietany (18 proc.)
Sposób przygotowania:
1. Ogórki dokładnie umyj i zetrzyj (razem ze skórką) na dość grubej tarce.
2. Koperek i szczypiorek umyj, a następnie drobno posiekaj.
3. Ząbek czosnku rozetrzyj na miazgę z solą.
4. Wszystkie składniki wymieszaj z kefirem oraz śmietaną.
5. Zupę przypraw do smaku pieprzem i solą.
6. Chłodnik podawaj z pieczywem.
Warzywa dla całej rodziny
5 pomidorów
2 papryki
średni bakłażan
2 cebule
5 młodych cukinii
3 łyżki oliwy
przyprawy ziołowe: rozmaryn i zioła prowansalskie
sól
Sposób przygotowania:
1. Umyj warzywa. Paprykę oczyść z pestek i pokrój wzdłuż na paski. Pomidory ponacinaj na krzyż. Cebulę pokrój w grube plastry.
2. Bakłażany pokrój w krążki i posyp solą. Odłóż na 10 minut i osusz papierowym ręcznikiem.
3. Cukinie pokrój na grube plastry. Skrop warzywa oliwą, posyp przyprawami.
4. Grilluj na tacce przez około 10 minut.
5. Podawaj z opieczonym chlebem lub bułką.
Minipizza na bułce
łyżka oliwy
mała cebula
mały ząbek czosnku
150 ml przecieru pomidorowego
50 g startego żółtego sera
pomidor
kilka listków bazylii
kajzerka
Sposób przygotowania:
1. Oliwę podgrzej w rondlu. Podsmaż pokrojony czosnek i cebulę (przez ok. 3-4 min).
2. Dodaj pomidorowy przecier i gotuj, aż sos stanie się gęsty. Po zdjęciu z ognia dorzuć listki bazylii oraz sól i pieprz do smaku.
3. Przekrój wzdłuż bułkę, opiecz w piekarniku przez 2 minuty i posmaruj sosem.
4. Nałóż pokrojonego pomidora i posyp serem.
5. Wstaw do rozgrzanego do 200°C piekarnika i zapiecz na jasnozłoty kolor.
Makaron z truskawkami
250 g makaronu (kokardki lub muszelki)
150 g truskawek
15 g cukru
jogurt naturalny
cukier waniliowy do smaku
Sposób przygotowania:
1. Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie.
2. Starannie umyj truskawki i pokrój je na drobne plasterki. Następnie posyp owoce cukrem, by puściły trochę soku i stały się nieco słodsze.
3. Po kilku minutach nałóż truskawki na makaron.
4. Makaron z owocami polej jogurtem naturalnym.
5. Danie dopraw do smaku cukrem waniliowym.