Przekąskowe szaleństwo sylwestrowej nocy. Przysmaki w mig znikające z talerza

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Ostatnie przygotowania do nadchodzącego Sylwestra zaczynają nabierać coraz szybszego tempa. Imprezowy strój wisi już w szafie, a domowe spa rusza pełną parą. Na liście obowiązków pozostaje jeszcze przygotowanie przekąsek dla zaproszonych gości. Jeśli nie chcemy na długie godziny zamknąć się w kuchni, postawmy na ekspresowe przepisy.

Szybkie przekąski sylwestrowe
Szybkie przekąski sylwestrowe123RF/PICSEL

Ekspresowa sałatka z tortellini

Połączenie warzyw oraz wypełnionych smakowitym farszem tortellini w sałatce to pomysł na danie dwa w jednym. Z kilku prostych składników przygotujemy sycącą przekąskę, która podczas imprezy sylwestrowej zniknie do ostatniej łyżki.

Składniki:

  • 300 g makaronu tortellini ze szpinakiem i ricottą
  • ½ papryki czerwonej lub żółtej
  • 100 g szynki drobiowej
  • 100 g rukoli
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • ½ zielonego ogórka
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Tortellini gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta. Odcedzamy, wykładamy na talerz i odstawiamy na bok do wystygnięcia.
  2. Odsączoną z zalewy kukurydzę przekładamy do dużej salaterki, a następnie zabieramy się za przygotowanie reszty składników.
  3. Paprykę, ogórka oraz szynkę kroimy w niewielką kostkę i dorzucamy do kukurydzy. Na wierzch dodajemy rukolę i tortellini.
  4. Zabieramy się za przygotowanie sosu czosnkowego. W niewielkiej miseczce łączymy ze sobą majonez z jogurtem greckim, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz pieprzem i solą.
  5. Gotowy dressing wylewamy na sałatkę i dokładnie mieszamy. Danie podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego!

Imprezowe kanapeczki z gruszką i serem pleśniowym

Kanapeczki z gruszką i serem pleśniowym
Kanapeczki z gruszką i serem pleśniowym 123RF/PICSEL

Słodki posmak karmelizowanej gruszki, orzechowa nuta i wyraźny charakter sera pleśniowego sprawiają, że niewielkie kanapeczki podbiją serca smakoszy. Do ich przygotowania możemy użyć domowej bagietki lub zdecydować się na wypiek z pobliskiej piekarni.

Składniki:

  • 2 bagietki
  • oliwa z oliwek
  • 1 gruszka
  • ½ łyżeczki cukru
  • garść rukoli
  • 60 g sera pleśniowego
  • ocet balsamiczny
  • garść orzechów włoskich

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od pokrojenia chrupiących bagietek w niewielkie kromki, które następnie obficie polewamy oliwą z oliwek. Na wierzch każdej kromki układamy porcję rukoli.
  2. Gruszkę ze skórką kroimy w bardzo cienkie plasterki, a następnie podsmażamy na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
  3. Podgrzane gruszki posypujemy 1 łyżeczką cukru i smażymy do momentu, aż ładnie się skarmelizują. Kiedy zauważymy, że każdy plaster przybrał rumiany kolor, ściągamy je z patelni.
  4. Tak przygotowaną gruszkę układamy na wierzchu rukoli, dodajemy pokrojony w kostkę ser pleśniowy i dekorujemy całość posiekanymi orzechami włoskimi oraz kroplą octu balsamicznego. Smacznego!

Pieczarki w chrupiącym cieście serowym

Ciekawy dodatek do obiadu oraz idealna przekąska na szaleństwo sylwestrowej nocy. Smakowite pieczarki otoczone serową panierką najlepiej smakują serwowane na ciepło. Warto przygotować je jeszcze przed przybyciem gości, a w trakcie zabawy podgrzać przez chwilę w piekarniku lub mikrofalówce i zaserwować wygłodniałym imprezowiczom.

Składniki:

  • 400 g pieczarek
  • 2-3 jajka
  • 60 g tartego żółtego sera
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Do niewielkiej miski wbijamy jajka i dokładnie roztrzepujemy. W kolejnym kroku dodajemy przesianą mąkę, przyprawy oraz starty ser żółty.
  2. Wszystkie składniki mieszamy za pomocą trzepaczki lub widelca do uzyskania ciasta o gęstej konsystencji.
  3. Pieczarki obieramy z wierzchniej warstwy, odcinamy trzonki, dokładnie zamaczamy w powstałym cieście i obtaczamy w bułce tartej.
  4. Tak przygotowane pieczarki smażymy na mocno rozgrzanym oleju, pilnując, by zrumieniły się z każdej strony.
  5. Po skończonym smażeniu przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
  6. Przekąskę podajemy solo lub z ulubionymi sosami. Smacznego!
Klasyczna sałatka cezar - jak ją zrobić?Interia Kulinaria

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas