Przegląd nowości mlecznych

Sprawdziliśmy dla ciebie, jakie mieszanki mleczne, kaszki i jogurtowe deserki pojawiły się ostatnio na półkach sklepowych. Jest w czym wybierać!

Dziecko w pierwszym roku życia rośnie jak na drożdżach, więc nawet się nie obejrzysz, jak z oseska karmionego wyłącznie piersią (lub butelką) stanie się smakoszem półpłynnych kaszek, potem "bardziej dorosłych" wielozbożowych kasz z owocami czy jogurtowych deserków. Zapewne nieraz przyjdzie ci stanąć przed półką sklepową, gdzie aż w oczach się mieni od wielości produktów przeznaczonych dla najmłodszych dzieci. Różne smaki, różny skład, wzory opakowań. Jak się w tym wszystkim połapać? Warto zwracać uwagę na skład mieszanek i kaszek.

Reklama

Coraz więcej w nich wyspecjalizowanych dodatków, które mają konkretne zadania do spełnienia, np. dobroczynne bakterie poprawiające odporność dziecka albo specjalne białko wzmacniające organizm noworodka. Aby wyśledzić to wszystko, czytaj oznaczenia na opakowaniach. Wyjaśniamy, co dokładnie one znaczą, a także podpowiadamy, które składniki w mlekach i kaszkach są naprawdę ekstra!

Co znaczą symbole na opakowaniu mleka

mleko początkowe "1" - dla zdrowych niemowląt do 6. miesiąca życia.

mleko następne "2" - bardziej kaloryczne i gęste, dla dzieci od 7. miesiąca.

mleko Junior "3" - dla smyków, które skończyły rok.

R lub GR - bardziej kaloryczne mieszanki z dodatkiem kleiku ryżowego (R) lub gryczanego (GR).

HA - mleko hipoalergiczne dla dzieci zagrożonych alergią. Ta mieszanka jest produkowana z mleka krowiego, ale białka mleka są w niej rozbite na znacznie drobniejsze cząsteczki, co zmniejsza ich właściwości uczulające.

AR - mleko antyrefluksowe dla szkrabów, które mają problem z ulewaniem pokarmu. Zawiera zagęszczające składniki, zapobiegające cofaniu się mleka z żołądka do przełyku i jamy ustnej.

mleko z probiotykami - czasem opisywane nazwą zawartego w nim probiotyku, np. Bifidus. Zawiera żywe kultury tzw. dobrych bakterii, które zapobiegają zaparciom biegunkom oraz wzmacniają układ odpornościowy malca.

mleko z prebiotykami - czyli substancjami, które pobudzają rozwój korzystnych dla zdrowia bakterii jelitowych.

z dodatkiem LC PUFA - czyli długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, wspierających rozwój mózgu, wzroku i korzystnie wpływających na układ odpornościowy.

BIO - taki napis oznacza, że do produkcji mieszanki użyto mleka z gospodarstw ekologicznych.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje