Prosty i szybki przepis na babkę wielkanocną

Chyba nikt nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych bez pysznej babki z polewą lukrową lub cukrem pudrem. Jest to ciasto dobrze znane naszym babciom, które ochoczo przygotowywały co roku. Jak zrobić babkę wielkanocną? Poniżej podajemy prosty i szybki przepis.

Baba wielkanocna jest tradycyjnym ciastem na święta, które najlepiej smakuje z lukrem
Baba wielkanocna jest tradycyjnym ciastem na święta, które najlepiej smakuje z lukrem123RF/PICSEL

Czemu babka wielkanocna?

Babka wielkanocna symbolizuje zakończenie Wielkiego Postu i rozpoczynającego się czasu radości i nadziei. Jest to ciasto, które stanowi ważny element koszyczka oraz świątecznego stołu. Przepis na babę musiała znać każda gospodyni, a jej wypieki rozpoczynały się już w Wielki Piątek. Zgodnie z przesądem przed przystąpieniem do wyrabiania babki, należało dokładnie posprzątać dom, zamknąć wszystkie okna i sprawdzić, czy wokół nie kręcą się żadni nieproszeni goście. Dopiero wtedy pani domu spokojnie zaczynała piec ciasto. Wierzono, że ogólny nieład może wpłynąć na jakość baby wielkanocnej, a to mogło wiązać się z nieprzyjemnymi komentarzami w stronę gospodyni.

Składniki na ciasto

Baba wielkanocna była chętnie przygotowywana już przez nasze babcie
Baba wielkanocna była chętnie przygotowywana już przez nasze babcie123RF/PICSEL

Do wypieku babki wielkanocnej potrzebujesz kilku podstawowych składników:

  • 4 jajka
  • 200 g masła lub oleju roślinnego
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 1 szklanka cukru (180 g)
  • 1 łyżka cukru wanilinowego (lub 1 laska wanilii)
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej (160 g)
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (90 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na polewę:

  • 3 łyżki soku z cytryny lub wody - 18 g
  • 10 łyżek cukru pudru - 120 g

Jak przygotować babę?

Przygotowanie babki zajmie ci niewiele czasu, a sam proces jej pieczenia jest bardzo prosty.

  1. Przygotuj specjalną foremkę na babkę wielkanocną (taką z kominkiem o średnicy około 25 centymetrów). Aby spód ciasta nie przywierał, formę posmaruj masłem i obsyp równomiernie bułką tartą. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni.
  2. Następnie w małym garnuszku roztop masło i dodaj sok oraz skórkę z cytryny. Odstaw na bok.
  3. W kolejnym kroku do głębokiej miski wbij jajka, dołóż cukier oraz ubijaj całość, aż do uzyskania puszystej i gęstej piany. Dodaj cukier waniliowy i delikatnie pomieszaj drewnianą łyżką.
  4. Do drugiej miski przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną, dołóż proszek do pieczenia. Składniki połącz ze sobą.
  5. Potem, do ubitych wcześniej jaj, dołóż mieszankę z mąki i delikatnie zmiksuj na niskich obrotach, aż do uzyskania jednolitej masy.
  6. Do ciasta dodaj roztopiony tłuszcz i wymieszaj. Masę przelej do formy i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 45 minut. Drewnianym patyczkiem sprawdzaj konsystencje ciasta: ma być lekko suche i chrupkie.
  7. Po upieczeniu ciasto wyjmij i ostudź. Możesz zacząć przygotowywać polewę.

Polewa cytrynowa

  1. Do średniej wielkości miski wlej trzy łyżki soku z cytryny i dodaj 10 łyżek cukru pudru.
  2. Wszystko wymieszaj dokładnie: im dłużej będziesz mieszać, tym gładszą konsystencję uzyskasz.

Zobacz też:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas