Propozycje na noworoczny obiad. Klasyczne dania w oryginalnej formie

Jak podają statystyki, na balach sylwestrowych bawi się tylko niewielki procent naszych obywateli. Istnieją jednak różne sposoby, by świętować sylwestra, jak i Nowy Rok. Można na przykład przygotować coś smacznego i zjeść w miłym towarzystwie. Poniżej podzielę się z wami propozycjami na obiad noworoczny.

Ewa Wachowicz. Kraków
Ewa Wachowicz. KrakówMietek Małek One Step Studiomateriały prasowe

Uważam, że najlepszymi zupami, jakie można zaserwować w tym czasie, są zalewajka albo żurek z jajkiem. Obie są do siebie podobne, ale nie do końca.

Ewy Wachowicz przepis na zalewajkę

Zalewajka Ewy Wachowicz
Zalewajka Ewy Wachowiczmateriał partnera

Opis przygotowania:

  1. Boczek włożyć do garnka, zalać zimną wodą i posolić. Gotować aż boczek będzie miękki.
  2. Boczek wyciągnąć, a płyn po ugotowaniu zostawić. 
  3. Kiełbasę pokroić w plasterki. 
  4. Usmażyć na mocno rozgrzanym maśle. 
  5. Dorzucić posiekaną cebulę. 
  6. Gdy się zezłoci, dodać rozmrożone grzyby. 
  7. Wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę. 
  8. Przełożyć do garnka z wywarem z wędzonki, przyprawić majerankiem. 
  9. Dodać zakwas - tylko klarowny płyn, bez osadu.
  10. Zagotować. 
  11. Można przyprawić do smaku solą i pieprzem. 
  12. Podawać z jajkami przepiórczymi, chrzanem i kwaśną śmietaną.

Przepis na żurek Ewy Wachowicz

Żurek Ewy Wachowicz
Żurek Ewy Wachowiczmateriał partnera

Opis przygotowania:

  1. Grzyby namoczyć w zimnej wodzie (najlepiej przez całą noc). Wyłowić, odcisnąć i posiekać.
  2. Boczek pokroić w kostkę, przełożyć do garnka. Podsmażyć. 
  3. Dorzucić posiekaną w piórka cebulę. 
  4. Po chwili dodać pokrojony czosnek. 
  5. Zalać wodą, wlać wodę, w której moczyły się grzyby. 
  6. Dorzucić posiekane prawdziwki. 
  7. Przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim i roztartym w dłoniach majerankiem. 
  8. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez ok. ½godziny. 
  9. Zakwas delikatnie wymieszać, wlać do zupy. 
  10. Śmietanę połączyć z chrzanem, zahartować gorącym żurkiem, wlać do garnka. 
  11. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
  12. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo. 
  13. Udekorować natką pietruszki.

Schab w towarzystwie placków z kalafiora

Bardzo często w polskich domach, podczas wszelkiego rodzaju uroczystości, pojawia się kotlet schabowy. Proponuję jednak podanie schabu w znacznie innej formie, niż ta, do której jesteśmy przyzwyczajeni - w “towarzystwie" placków z kalafiora.

Schab w towarzystwie placuszków kalafiorowych
Schab w towarzystwie placuszków kalafiorowychmateriał partnera

Opis przygotowania:

  1. Schab umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. 
  2. W środek wbić długi nóż, zrobić kieszonkę, wcisnąć żurawinę. 
  3. Wierzch mięsa lekko naciąć nożem - w kilku miejscach.
  4. Do miseczki przecisnąć czosnek, dodać rozmaryn, sól i pieprz, domową mieszankę przypraw (suszone zioła oraz warzywa), zalać olejem i dokładnie wymieszać. 
  5. Marynatą natrzeć schab.
  6. Mięso przełożyć do zamykanego naczynia i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny (a jeszcze lepiej na całą noc). 
  7. Zamarynowany schab obsmażyć ze wszystkich stron na suchej patelni. 
  8. Podlać winem, przykryć i wstawić na godzinę do piekarnika, nagrzanego do 180 st.C. 
  9. Anchois posiekać bardzo drobno. Przełożyć do moździerza. Przecisnąć czosnek, dodać sól, musztardę, sok z cytryny i ocet winny. 
  10. Wlać oliwę, dorzucić kapary oraz posiekaną pietruszkę i bazylię. 
  11. Wymieszać.
  12. Różyczki kalafiora wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać sól i cukier, gotować przez 8-10minut. 
  13. Odcedzić, wystudzić, przełożyć do miski i rozgnieść widelcem.
  14. Dodać posiekaną papryczkę chili (bez pestek), przyprawić kurkumą i solą. 
  15. Wybić jajko, roztrzepać i wlać do masy. 
  16. Dodać mąkę. Wymieszać. 
  17. Na samym końcu dorzucić posiekany szczypiorek, jeszcze raz dokładnie wymieszać i ulepić zgrabne placuszki (dłonie warto zwilżyć wodą). 
  18. Usmażyć na rozgrzanym maśle. 
  19. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. 
  20. Upieczony schab przełożyć na półmisek. Dookoła ułożyć placuszki z kalafiora.
  21. Sos podawać w oddzielnym naczyniu.

Schab nadziewany śliwkami z ziemniakami "księżnej"

Kolejna propozycja na schab, to nadzianie go suszonymi śliwkami i serwowanie z zapieczonym ziemniaczanym puree zwanym “ziemniakami księżnej".

Schab z ziemniakami księżnej
Schab z ziemniakami księżnejmateriał partnera

Opis przygotowania:

  1. Umyty i osuszony schab oprószyć solą i pieprzem, natrzeć majerankiem i skropić sokiem z cytryny. 
  2. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki.
  3. Suszone, wędzone w dymie śliwki zalać wodą i odstawić do namoczenia na całą noc. 
  4. Następnego dnia podgotować śliwki w tej samej wodzie, w której się moczyły. 
  5. Osączyć i wystudzić. 
  6. Wywaru nie wylewać. 
  7. Śliwki pokroić w cienkie paseczki. 
  8. Przełożyć do miski.
  9. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Gdy wystygną, posiekać i połączyć ze śliwkami. 
  10. Dodać żółtko. 
  11. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  12. Schab naciąć wzdłuż mniej więcej do połowy głębokości. 
  13. Nie docinać do końca - tak, by powstało coś w rodzaju kieszonki 
  14. W nacięcie włożyć farsz. 
  15. Aby wszystko pozostało na swoim miejscu, obwiązać dratwą. 
  16. Tak przygotowane mięso obsmażyć na patelni, na mocno rozgrzanym oleju, po czym przełożyć do foremki wyłożonej folią aluminiową.
  17. Polać odłożonym wywarem śliwkowym i szczelnie zawinąć. 
  18. Naczynie ze schabem wstawić na 1godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
  19. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. 
  20. Dodać 2 łyżki masła, śmietankę i świeżo startą gałkę muszkatołową. Ubić.
  21. Gdy kartofle przestygną, wybić żółtka i dokładnie wymieszać. 
  22. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na blachę piekarnikową, wyłożoną papierem do pieczenia.
  23. Posmarować roztopionym masłem (wystarczy 1 łyżka) i zapiec w temp. 180 st. C.
  24. Schab wyjąć z pieca mniej więcej po godzinie pieczenia. 
  25. Odwinąć folię i z powrotem włożyć do piekarnika, by wierzch ładnie się zarumienił. 
  26. Po 20 minutach mięso wyjąć, pozbyć się dratwy i pokroić w dość grube plastry. 
  27. Podawać z zapieczonymi ziemniakami oraz sosem, który powstał podczas pieczenia.

Wierzę, że powyższe propozycje usatysfakcjonują każdego, ponieważ są klasyczne ale z oryginalnym “twistem". Jeśli lubicie klasycznego schabowego, to z całą pewnością wymienione przepisy wam posmakują.

'Zbliżenia". Tomasz Jacyków. Czy ma syna? O swoich początkach, idolach i orientacjiINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas