Pomysłowe panierki

Zazwyczaj mięso panierujemy wykorzystując roztrzepane jajko i bułkę tartą. Ten tradycyjny wariant można urozmaicić wybierając oryginalne dodatki.

Filety z kurczaka w kukurydzianej panierce
Filety z kurczaka w kukurydzianej panierce123RF/PICSEL

Z suchego chleba

Czerstwy chleb ścieramy na tarce o dużych oczkach, przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz suszoną natką pietruszki. Tak przygotowana panierka nadaje się nie tylko do mięs, ale i do ryb.

Ta panierka to ciekawy sposób wykorzystania czerstwego chleba
Ta panierka to ciekawy sposób wykorzystania czerstwego chleba123RF/PICSEL

Z chipsów

Być może nie jest to najzdrowszy i najbardziej dietetyczny rodzaj panierki, ale za to bardzo smakowity, w sam raz go sylwestrowych przekąski a’la nuggetsy. Do tego celu najlepsze będą grubo krojone, faliste chipsy, np. o smaku papryki. Należy je drobno zblendować (dla ułatwienia można wcześniej pokruszyć chipsy w paczce), po czym obtoczyć w nich kurze pałki uprzednio zanurzone w sosie czosnkowym. Tak przygotowane mięso pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni aż do zrumienienia.

Chipsy i sos czosnkowo-jogurtowy to wyjątkowo smaczne połączenie
Chipsy i sos czosnkowo-jogurtowy to wyjątkowo smaczne połączenie123RF/PICSEL

Z płatków kukurydzianych

Płatki kruszymy lub blendujemy. Pół szklanki mąki łączymy ze szklanką mleka, jajkiem i przyprawami (solą, pieprzem i słodką lub ostrą papryką). W tak powstałym cieście zanurzamy filety z kurczaka, po czym panierujemy je w płatkach. Tak przygotowane mięso dodatkowo skropione oliwą lub innym tłuszczem pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.

Nie tylko do mleka
Nie tylko do mleka123RF/PICSEL

Z płatków migdałowych

Wersja dla osób dorosłych: cienko pokrojone filety obtaczamy w mące pszennej, następnie w mieszance roztrzepanego jajka i ciemnego, gorzkiego piwa z dodatkiem mąki ziemniaczanej. W kolejnym kroku panierujemy w mięso w płatkach migdałowych. Smażymy do lekkiego zrumieniania, a następnie pieczemy chwilę w piekarniku.

Płatki migdałowe kojarzą się przede wszystkim z dodatkami do deserów, ale w wersji wytrawnej też się sprawdzają
Płatki migdałowe kojarzą się przede wszystkim z dodatkami do deserów, ale w wersji wytrawnej też się sprawdzają123RF/PICSEL

Z suszonych grzybów

Suszone grzyby dobrej jakości (np. borowiki lub podgrzybki) blendujemy i łączymy z bułką tartą. Filety obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku, a następnie w grzybowej panierce. Smażymy całość na maśle klarowanym lub pieczemy w piekarniku.

Zdrowy i wartościowy dodatek do mięsa
Zdrowy i wartościowy dodatek do mięsa123RF/PICSEL
Aktywność fizyczna a smog. Jak sobie z tym poradzić?
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas