Podstawa dobrego samopoczucia? Śniadanie!

Wszyscy kochamy weekend za niespieszne poranki. Wyspani, tryskamy kreatywnością, przygotowując królewskie śniadanie. Naleśniki, sałatki i smoothie smakują tym lepiej, że możemy zjeść je bez pośpiechu, w towarzystwie bliskich. O śniadaniu należy jednak pamiętać także w ciągu tygodnia.

O tym, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia słyszymy od dziecka. Mimo to rezygnujemy z niego. Często ciepłe, wartościowe dania zastępujemy jedynie łykiem kawy. W efekcie przez cały dzień towarzyszy nam uczucie głodu i związany z nim spadek energii. Paradoksalnie im bardziej spieszymy się do pracy, tym jesteśmy w niej mniej efektywni. Jak wyjść poza ten schemat?  

Reklama

(Pełno)wartościowy start

Osoby jedzące regularnie śniadanie, a nie tylko w weekendy, mają wyrównany poziom glukozy i insuliny we krwi. Dzięki temu ryzyko wystąpienia cukrzycy czy choroby wieńcowej jest dużo mniejsze. Co jeść, aby dobrze rozpocząć dzień i dodać sobie energii?

- Posiłek, który nas pobudzi, wzmocni odporność oraz rozgrzeje powinien zawierać porcję węglowodanów. Znajdziemy je w ciemnym pieczywie, granoli i musli. Węglowodany muszą wystąpić każdorazowo w duecie z pełnowartościowym białkiem w postaci jaj, mleka, jogurtu, wiejskiego masła. Istotnym i smacznym dodatkiem są oczywiście świeże owoce i warzywa - najlepiej korzystać z tych sezonowych - mówi dietetyk Paulina Domagała.

Poszukując inspiracji na śniadanie, warto czytać etykiety. Znajdują się tam informacje na temat tego, jaką ilość kalorii i ważnych składników odżywczych zawiera porcja danego produktu.

- Świadome, uważne podejście do kwestii odżywiania to nie tylko regularność posiłków. Ważne są również wybory podejmowane przy półce sklepowej. Lektura etykiety powinna wejść nam w krew - dodaje dietetyk. 

Radość z jedzenia... od rana!

Śniadanie może być źródłem przyjemności (i zdrowia) również od poniedziałku do piątku. Wystarczy, że dzień wcześniej poświęcimy kilkanaście minut na przygotowanie czegoś pysznego. Istnieje wiele propozycji, które - przygotowane wieczorem - smakują doskonale rano.

Przykładem jest pudding chia ze świeżym Mlekiem Wiejskim 2 proc. od OSM Piątnica i dodatkiem ulubionych owoców oraz orzechów. Podobnie jest z owsianką lub chrupiącą granolą. Na śniadanie możemy wybrać również klasyki - domowy chleb i wiejskie masło. Co istotne, te zupełnie bazowe produkty o unikalnym smaku możemy wykonać samodzielnie w weekend.

Przepis na pachnący bochenek znajdziemy na kulinarnych blogach, zaś świeże i zdrowie masło wykonamy, po prostu ubijając mikserem Śmietankę 42 proc. od OSM Piątnica. Uwaga! Do masła możemy dodać ulubione przyprawy. Ten duet świetnie smakuje zarówno w postaci kanapek, jak i grzanek.

Bywają jednak i takie tygodnie, kiedy ani w weekend ani wieczorami nie znajdziemy czasu na gotowanie. Nie jest to powód, aby rezygnować ze śniadania! Kierując się zasadą "mniej znaczy więcej", sięgnijmy po ulubione owoce, Serek Wiejski i Mleko od OSM Piątnica, garść płatków zbożowych i... blender. Zmiksujmy wszystkie składniki - smoothie gotowe!

INTERIA.PL/materiały prasowe
Dowiedz się więcej na temat: śniadanie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje