Piszinger czekoladowo-migdałowy z żurawiną

Szybki i łatwy w przygotowaniu przepis dla łasuchów, na pyszne ciastka bezglutenowe.

Piszinger czekoladowo-migdałowy z żurawiną
Piszinger czekoladowo-migdałowy z żurawiną 123RF/PICSEL

Składniki:

  • opakowanie bezglutenowych wafli,
  • 1  czekolada gorzka,
  • 1 biała czekolada
  •  30 dkg  siekanych migdałów,
  • cukier waniliowy,
  • puszka mleka skondensowanego,
  • kilka łyżek mleka,
  • 1 łyżka żelatyny,
  • wafle bezglutenowe

Sposób przygotowania:

Żelatynę połączyć z mlekiem skondensowanym, wsypać posiekane migdały i pokrojone żurawiny. Rozpuścić na patelni z 2 łyżkami mleka ½ czekolady białej i ½ czekolady gorzkiej.  Wszystko wymieszać na jednolitą masę, a nią posmarować wafel, powtórzyć to z kolejnym, układać jeden na drugim w zależności od tego jak wysokie chcemy mieć ciastko.

Na ostatnim waflu kładziemy na folii aluminiowej  drewnianą deseczkę, na której stawiamy coś cięższego, aby masa lepiej się związała z waflem. Na koniec topimy resztę czekolady, oddzielnie białą, oddzielnie gorzką i dekorujemy nią wierch wafli. Wstawiamy do lodówki, a przed podaniem kroimy na dowolne wielkości.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas