Pigwa: Wzmacnia odporność i stawy, stymuluje trawienie

Rosnąca popularność owoców pigwy raczej nikogo specjalnie nie dziwi. Miłośnicy zdrowego jedzenia i eksperci do spraw żywienia zwracają uwagę przede wszystkim na cenne składniki, których dostarcza i właściwości, jakie posiada ten pyszny, - skądinąd zaliczany do najzdrowszych - owoc. Między innymi perfekcyjnie wzmacnia odporność, pomaga zwalczyć uporczywe dolegliwości układu pokarmowego i stymuluje pracę układu trawiennego. Poza tym bardzo pozytywnie wpływa na nasze kości i stawy. Stanowi też apetyczną bazę aromatycznej nalewki, a przyrządzany z niego sok uchodzi za najlepszy dodatek do napojów i drinków. Dlaczego jeszcze warto sięgnąć po owoce pigwy? Co można z nich przyrządzić? Podpowiadamy.

Sok z pigwy
Sok z pigwy ©123RF/PICSEL

Jakich składników dostarczy nam pigwa?

Pigwówka
©123RF/PICSEL

Pigwa zaliczana jest do grona tak zwanych bomb odżywczych. Znajdziemy w niej solidne porcje witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Wśród tych najcenniejszych znajdziemy między innymi witaminy A, B, C, PP, a także kwasu foliowego i błonnika. Obecność tych dwóch ostatnich składników sprawia, że owoce pigwy doskonale stymulują pracę układu trawiennego i pomagają zwalczyć dolegliwości i nieżyty pokarmowe, a szczególnie zalecane są kobietom w ciąży i osobom zmagającym się z anemią. Co jeszcze znajdziemy w pigwie? Przede wszystkim cenne antyoksydanty i garbniki, które niwelują szkodliwą działalność wolnych rodników z organizmu - głównych winowajców i prowodyrów rozwoju groźnych chorób, m.in. tych cywilizacyjnych. Dietetycy zwracają uwagę, że szczególne miejsce w naszej diecie powinien zająć sok z pigwy. Dlaczego? Sprawdźmy.

Sok z pigwy i jego rozliczne właściwości

Jeśli masz problem z nadprogramowymi kilogramami, powinieneś sięgnąć właśnie po sok z pigwy. Solidna porcja błonnika powoduje, że ten zdrowy napój fantastycznie stymuluje pracę układu trawiennego, a tym samym przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej i wspomaga efektywne odchudzanie. Z dobrodziejstw soku z pigwy powinny też korzystać osoby zmagające się z anemią. Dzięki zawartości antyoksydantów wydatnie wzmacnia odporność organizmu, zabezpiecza przed rozwojem infekcji bakteryjnych i stanów zapalnych. Warto w tym miejscu nadmienić, że sok z pigwy pomoże również zwalczyć działanie wirusów wywołujących infekcje i tym samym wspomaga leczenie przeziębienia i grypy.

Pigwa doskonale działa na kości

©123RF/PICSEL

Pigwa to także doskonałe źródło wapnia, który jest niezbędny do prawidłowego wzrostu kości i stawów. Właśnie między innymi dlatego jest szczególnie pożądany w diecie dzieci i osób starszych. Owoce, a przede wszystkim pestki pigwy, to najlepsi dostarczyciele cennego magnezu oraz potasu, dzięki czemu pozytywnie wpływają na układ nerwowy czy krwionośny i tym samym stymulują ich pracę.

Jeśli szukasz doskonałego detoksykanta, również powinieneś sięgnąć po owoce pigwy. Zawarte w nich substancje pomagają wydalić toksyny i zbędne produkty przemiany materii z twojego organizmu.

Do rozlicznych zalet pigwy dołączyć należy fakt, że obecne w nich antyoksydanty skutecznie hamują działalność wolnych rodników, które są odpowiedzialne za rozwój najgroźniejszych jednostek chorobowych - zwłaszcza chorób cywilizacyjnych.

Jak przygotować sok? Oto potrzebne składniki

©123RF/PICSEL

* jeden kilogram pigwy;

* jeden kilogram cukru.

Przygotowanie

Owoce pigwy starannie oczyść, a następnie pokrój na ćwiartki i usuń wszystkie pestki. Owoce pokrój w cienkie plasterki i umieść w wyparzonych słoikach. W każdym słoiku ubij owoce i starannie je dociśnij - tak, aby wydobyć z nich sok. Do każdego słoika wsyp pięć łyżek cukru. Słoiki odstaw w chłodne miejsce na pięć dni. Pamiętaj, aby codziennie przysypywać ich zawartość kolejną warstwą cukru. Zakręcić słoiki i wstaw do lodówki.

Doskonały dodatek do napojów

Gotowy sok najlepiej pić z wodą. Doskonale sprawdzi się również jako alternatyw a dla cukru lub miodu. Warto pamiętać, że pod wpływem działania wysokich temperatur może utracić swoje cenne właściwości. Zaleca się pić go przez cały rok, a w większych ilościach w okresie jesienno-zimowym. Wtedy właśnie jesteśmy najbardziej narażeni na infekcje i wirusy.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas