Pierożki pieczone ze śliwką kalifornijską i orzechami

Przepis autorstwa Mariety Mareckiej na pierożki doskonałe jako przegryzka do szkoły.

Pierożki pieczone ze śliwką kalifornijską i orzechami
Pierożki pieczone ze śliwką kalifornijską i orzechamimateriały prasowe

Składniki na 40 sztuk:
- 200g mąki kukurydzianej
- 100g mąki pszennej + 2 łyżki do podsypania ciasta przy wałkowaniu
- 100g mąki żytniej razowej
- 2 jaja
- 2 czubate łyżki masła
- 1 łyżeczka soli
-  ½ szklanki ciepłej wody
- 1 białko do posmarowania pierożków przed pieczeniem
- ew. mak, sezam do posypania

Farsz:
- 50g orzechów włoskich
- 300g śliwek kalifornijskich
- ¾ łyżeczki cynamonu
- 1½ łyżeczki startego świeżego imbiru

Przygotowanie

Farsz:

Śliwki kalifornijskie zalewamy ciepłą wodą na wysokość owoców i odstawiamy aż zmiękną. Odsączamy nadmiar płynu, przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy blenderem na pastę. Orzechy kroimy drobno, dodajemy do śliwek i łączymy z cynamonem i imbirem.

Przygotowujemy ciasto:

Obie mąki przesiewamy do miski, dodajemy rozkłócone jaja, sól i mieszając całość widelcem powoli dolewamy ciepłą wodę i miękkie masło. Jak składniki zaczną się łączyć zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm i wycinamy krążki śr. ok. 5-6 cm. Na każdy kawałek ciasta kładziemy 1 czubatą łyżeczkę farszu ze śliwek kalifornijskich i sklejamy zgrabne pierożki.

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy wierzch białkiem, obsypujemy ziarenkami sezamu lub makiem. Pieczemy ok. 20 minut aż lekko zbrązowieją. Podajemy ciepłe lub wystudzone.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas