Pierogi z kapustą i mięsem

Klasyka polskiej kuchni.

Składniki

  • 50 dag gotowanego mięsa z rosołu
  • 40 dag mąki
  • 30 dag kapusty kiszonej
  • 2 listki laurowe
  • jajko
  • po 5 ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego
  • 2 cebule
  • 20 dag podsmażonego boczku, pokrojonego w kostkę
  • ziarenka jałowca
  • pieprz
  • sól
  • olej

Przygotowanie

Do mąki wbij jajko, dodaj 1/2 szklanki wody i trochę soli. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Mięso zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Kapustę odciśnij i posiekaj, zalej wodą, wsyp przyprawy. Następnie gotuj do miękkości. Cebule podsmaż na oleju i dodaj kapustę. Przypraw i dołóż zmielone mięso. Ciasto rozwałkuj, wykrój kółka, wypełnij farszem i zlep. Gotuj we wrzątku, aż wypłyną na powierzchnię. Pierogi podaj posypane boczkiem.

Na Żywo
Dowiedz się więcej na temat: pierogi

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje