Pięć prawd i mitów na temat lodów dla dzieci

Dzieci najchętniej zajadają się lodami w lecie. Zimą spora liczba rodziców boi się, że przez chłodne przekąski ich pociechy złapią przeziębienie. Nic bardziej mylnego. Obalamy mity na temat spożywania lodów przez dzieci.

Lody zimą to nie jest zły pomysł
Lody zimą to nie jest zły pomysł123RF/PICSEL

1. Wszystkie dzieci mogą jeść lody

Generalnie tak. Lody są zalecane dzieciom, które ukończyły 2 rok życia. Mają wiele zalet dla maluchów. Przede wszystkim zawierają mleko, dzięki czemu są bogate w wapń potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jeśli jego poziom jest w normie, pociechy mają zdrowe zęby, mocne kości, odpowiednią krzepliwość krwi. Ich samopoczucie jest pozytywne i zdrowo śpią.

2. Lody warto jeść tylko latem

Bzdura! Z jedzeniem lodów zimą jest podobnie jak ze spacerami w chłodne dni. Wędrówki hartują organizm, a chłodne przekąski spożywane podczas niskich temperatur wzmacniają układ odpornościowy. Kiedy jemy lody latem, temperatura powietrza jest zazwyczaj wysoka, wynosi ok 25 st. C. Lody do najcieplejszych przekąsek nie należą, dlatego różnica temperatur jest duża. Zdarza się, że smakosze lodów doprowadzają wtedy swoje gardło do wychłodzenia. W łatwy sposób mogą uszkodzić śluzówkę, co w połączeniu z dolegliwościami gardła prowadzi do rozwoju wirusów.

Nie powinien zatem dziwić fakt, że tak często łapiemy latem anginę. Z tego punktu widzenia, lekarze nie zrażają do pochłaniania lodów zimą, bo temperatura w pomieszczeniach, w których je spożywamy, jest zazwyczaj niższa niż w upalne letnie dni. Zmniejsza się więc ryzyko infekcji gardła.

3. Lody mają dużo kalorii

Nie do końca. Są najmniej kaloryczne spośród słodyczy. Mała gałka ma ok. 40 kcal, a mrożonka na patyku to prawie 150 kcal. Chociaż lody są świetną przekąską, warto zachować umiar w zajadaniu się nimi. Tym bardziej, jeśli dziecko ma nadwagę. - Świetnie sprawdzą się sorbety, czyli lody wykonane z prawdziwych owoców. Oprócz tego, że mają sporo witamin, są mniej kaloryczne niż czekoladowe czy te z dodatkiem bakalii - mówi Piotr Gąsiorowski, Dyrektor Marketingu PPL Koral, właściciela marki Bracia Koral-Lody Jak Dawniej.

4. Zimna przekąska jest idealna jako nagroda

Lody, tak samo jak inne słodycze, powinny być stałym elementem diety, nie nagrodą. Przyzwyczajanie dziecka do tego, że za każdym razem kiedy spełni polecenie rodziców, dostanie loda, jest zgubne. Na dłuższą metę prowadzi do wyrobienia nawyku żywieniowego u dziecka, czego konsekwencją może być nadwaga. Lepiej więc w systemie nagród zastąpić lody mniej kaloryczną przekąską np. owocami.

5. Niełatwo zatruć się lodami

Kiedyś łatwiej było zatruć się lodami. Dzisiaj rzadko zdarzają się takie przypadki. Aby całkiem wyeliminować ryzyko, lepiej nie kupować lodów niewiadomego pochodzenia. Jeśli mamy sprawdzoną markę lodów albo konkretny producent długo utrzymuje się na rynku, może to świadczyć o wysokiej jakości jego produktów. Nie można przy tym zapomnieć, że nie powinniśmy jeść ponownie zamrożonych lodów.

Zmysłowe smaki: Domowe lody Interia.tv
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas