Pestka awokado: Zdrowsza od owocu?

<b> Pestka awokado: Zdrowsza od owocu? </b> Awokado posiada wiele właściwości leczniczych – obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi i działa antynowotworowo. Warto je spożywać mimo bardzo dużej kaloryczności, ponieważ zawarte w nim tłuszcze są bardzo zdrowe dla organizmu. Uprawą tego egzotycznego owocu zainteresowały się nawet meksykańskie kartele narkotykowe. Awokado skrywa w sobie bowiem bardzo cenny skarb – pestkę. Znajdują się w niej ogromne ilości antyoksydantów chroniących przed nowotworami, błonnika regulującego procesy trawienia i innych substancji, które działają przeciwzapalnie, bakteriobójczo, a nawet odmładzająco. Sprawdź, co zyskasz, włączając ją do swojej diety.

Pestka awokado
Pestka awokado &copy;123RF/PICSEL

Jakie właściwości skrywa w sobie pestka awokado?

Właściwości pestki
&copy;123RF/PICSEL

Do pewnego czasu uważano, że pestka awokado jest niejadalna. Jednak badania naukowców potwierdziły jej wyjątkowe właściwości. Głównym jej atutem jest ogromna zawartość przeciwutleniaczy – dwukrotnie wyższa niż w miąższu owocu. Pobudzają one układ immunologiczny, chroniąc nas przed infekcjami, działają przeciwzapalnie, a także regulują ciśnienie krwi i obniżają poziom cholesterolu. Antyoksydanty zwalczają też wolne rodniki odpowiedzialne za powstawanie nowotworów. Naukowcy potwierdzili ich skuteczność w walce z ostrą białaczką szpikową.

Pestka awokado hamuje procesy starzenia i poprawia wzrok

Awokado poprawia wzrok
&copy;123RF/PICSEL

Przeciwutleniacze zawarte w pestce awokado działają też odmładzająco – chronią skórę przed starzeniem się i zwiększają produkcję kolagenu, odpowiadającego za jej jędrność i elastyczność. Pestka jest też bogata w witaminy A i E, które wzmacniają włosy i chronią paznokcie przed łamliwością. Z kolei zawarta w niej luteina korzystnie wpływa na wzrok – poprawia ostrość widzenia i zapobiega chorobom oczu.

Bogate źródło błonnika

Bogate źródło błonnika
&copy;123RF/PICSEL

Pestka awokado wspiera także układ pokarmowy i trawienny. Zawarty w niej błonnik poprawia perystaltykę jelit, zwalcza problemy z trawieniem i zapobiega infekcjom. Przyspiesza też metabolizm i spowalniania wchłanianie glukozy, co zmniejsza uczucie głodu i pozwala szybciej schudnąć. Błonnik jest także pomocny w walce z biegunką.

Dodawaj pestkę do posiłków

&copy;123RF/PICSEL

Po wyjęciu pestki z owocu, powinno się ją suszyć przez kilka dni. Po tym czasie wystarczy rozbić i rozgnieść ją tłuczkiem (najlepiej włożyć ją wcześniej do woreczka), a potem dokładniej zmielić w blenderze lub moździerzu. Uzyskamy drobny proszek, który jest dość gorzki, więc warto go dodawać do słodszych posiłków - jogurtu, płatków z mlekiem, a także sałatek warzywnych i owocowych. Spożycie już jednej łyżeczki sproszkowanej pestki w ciągu dnia pozwoli na przyswojenie wszystkich cennych substancji.

Czy pestka awokado jest zdrowsza od owocu?

&copy;123RF/PICSEL

Awokado posiada wiele właściwości leczniczych i zawiera ważne dla organizmu witaminy i minerały. Minusem jest jednak jego wysoka kaloryczność, co może być problemem zwłaszcza dla osób na diecie. Spożywanie pestki tego owocu jest więc świetną alternatywą, ponieważ wykazuje ona bardzo podobne właściwości i może być stosowana jako naturalny lek przeciwzapalny, a także poprawiający procesy trawienia. Zawiera ogromną ilość antyoksydantów chroniących organizm przed nowotworami i stymulujących układ odpornościowy. Może być wsparciem w leczeniu miażdżycy, cukrzycy, stanów zapalnych i nadciśnienia.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas