Pasztet domowy

Kanapki z pasztetem i ogórkiem kiszonym to jeden z ulubionych, a zarazem najprostszych przysmaków z dzieciństwa. Najlepiej smakuje oczywiście pasztet domowy. Jego przygotowanie wydaje się nieco pracochłonne, ale wcale tak być nie musi. Oto nasz prosty przepis.

A co zamiast ogórka dla urozmaicenia? Roszponka też się sprawdzi doskonale
A co zamiast ogórka dla urozmaicenia? Roszponka też się sprawdzi doskonale123RF/PICSEL

1. W dużym garnku podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się lekko zrumieni. Dodajemy mięso wołowe pokrojone na niewielkie kawałki oraz pokrojony boczek. Wrzucamy listki laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości, w razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Mięso będzie się dusić nieco ponad godzinę.

2. Osobno, na patelni smażymy pokrojoną wątróbkę.

3. Marchewkę, pietruszkę seler, por kroimy na kawałki, gotujemy w litrze wody do miękkości, dodajemy rozdrobniony czosnek.

4. Do garnka z wołowiną i boczkiem dodajemy usmażoną wątróbkę, ugotowane do miękkości warzywa oraz bułki podzielone na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki dusimy jeszcze pod przykryciem ok. 10 minut, pilnujemy, by się nie przypaliły, w razie potrzeby uzupełniamy olej lub dolewamy odrobinę wody. 

5. Usuwamy ziele angielskie i listki laurowe. Zawartość garnka przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa dwa lub trzy razy. 

6. Powstałą masę doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy gałkę muszkatołową oraz jajka. Mieszamy. Masę wyrabiamy rękami przez kilka minut. Dodajemy odrobinę bułki tartej, mieszamy. 

7. Przekładamy do natłuszczonych masłem foremek oprószonych bułką tartą (u nas dwie standardowe keksówki) i pieczemy ok. 1,5 godziny w temp. 180 stopni.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas