Pasta jajeczna (po 12. miesiącu)

Pasta jajeczną jest pyszna i zdrowa. To doskonały pomysł na śniadanie, tym bardziej, że zbliża się Wielkanoc.

Jeżeli masz w domu małego przedszkolaka możesz zachęcić go do pomocy. Dziecko w tym wieku powinno poradzić sobie na każdym etapie przygotowań. Kilkuletni smyk sam może obrać jajko, rozgnieść je widelcem lub zetrzeć na tarce, wymieszać z masłem i jogurtem oraz dodać odrobinę soli i pieprzu. Do pokrojenia szczypiorku daj dziecku umyte i wyparzone nożyczki, którymi z łatwością go potnie. Przedszkolak będzie zachwycony pomocą w kuchni, a tak przyrządzone śniadanie będzie mu o wiele bardziej smakowało. :-)
Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego (lub dwie jeżeli nie używasz masła)
  • sól, pieprz (dla starszych dzieciaków - te, po skończeniu 12. miesiąca nie potrzebują dodatków)
  • łyżeczka lub dwie posiekanego szczypiorku
  • kilka kromek bagietki

Reklama

Sposób przygotowania:

  1. Jajka umyj, sparz i ugotuj (ja gotuję 10 minut).
  2. Obierz je, a następnie zetrzyj na tarce o małych oczkach lub dokładnie rozgnieć widelcem. 
  3. Do jajek dodaj posiekany szczypiorek, jogurt oraz miękkie masło, po czym wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Możesz doprawić masę solą i pieprzem.
  5. Pastę układaj na kromkach z bagietki i gotowe! Młodszemu dziecku możesz podawać pastę łyżeczką i osobno dać dziecku kawałek miękkiej bułeczki. 

Smacznego!

Więcej wielkanocnych przepisów na www.wielkanoc.smaker.pl 

Dowiedz się więcej na temat: pasta jajeczna | śniadanie | co na śniadanie | przepis

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje