Owsianka na start

Szybka, smaczna i zdrowa opcja na śniadanie dla całej rodziny. Zarówno seniorzy, osoby w kwiecie wieku, jak i dzieci dostaną z owsianki dużo energii na start w nowy dzień. Wariantów jej podania jest naprawdę dużo, a korzyści dla zdrowia bez liku. Uczyńmy z owsianki rodzinną tradycję śniadaniową. Na efekty nie będzie trzeba długo czekać.

Zarażać dobrymi nawykami najbliższych - to chyba najlepsze, co możemy im podarować
Zarażać dobrymi nawykami najbliższych - to chyba najlepsze, co możemy im podarować123RF/PICSEL

Fińscy naukowcy twierdzą, że owsianka ma bardzo korzystny wpływ na funkcjonowanie układu oddechowego. Zalecają podawanie jej jako pierwszej kaszki serwowanej niemowlętom, twierdząc, że obecna w jadłospisie dziecka zmniejszy ryzyko wystąpienia astmy.

Dobrze jak najwcześniej oswoić dziecko z jej smakiem. Ludzkie kubki smakowe mają zdolność zapamiętywania smaków - lubimy to, co mamy utrwalone. Trudniej namówić kilkuletnie dziecko do regularnego jadania zwykłych płatków, skoro półki w sklepie uginają się od słodkich, zapakowanych w kolorowe, fikuśne torebki.

Nie rezygnujmy jednak - mamy wpływ na wybory żywieniowe naszych dzieci, to one determinują ich zdrowie. Nie ma skuteczniejszej metody niż działanie przez przykład własny.

Dodajmy śmiało do płatków owsianych orzechy, suszone śliwki, morele, rodzynki czy daktyle i zróbmy sobie o poranku wspólną, słodką ucztę. Płatki owsiane nie bez powodu zyskały miano najzdrowszego pokarmu świata.

Dostarczają wielu wartości odżywczych, przy relatywnie niskiej kaloryczności. Są źródłem aminokwasów i witamin z grupy B, a dzięki temu pomagają utrzymać w dobrej formie nasz system nerwowy, korzystnie korelują z koncentracją i zdolnością zapamiętywania. Trudno o lepszą rekomendację na pierwsze śniadanie dla ucznia.

Zarówno witaminy z grupy B, jak i obecne w owsie minerały, takie jak magnez i selen to nie tylko swoista konserwacja systemu nerwowego, ale też istotne wsparcie antydepresyjne. Listopad uznawany jest powszechnie za najbardziej depresyjny miesiąc roku. Grudzień teoretycznie bardziej radosny, jednak przepełniony nadmiarem obowiązków przedświątecznych, jest dla naszego systemu nerwowego niemałym wyzwaniem.

Codzienne pożywne śniadanie będzie nieocenionym wsparciem. Owies jest zbożem wyjątkowym - szczyci się wysoką zawartością flawonoidów, istotnych dla zdrowia człowieka. Oferuje nam również witaminę E - bardzo ważny antyoksydant, nazywany potocznie witaminą młodości.

Dostarcza ponadto bioaktywnych substancji - awentramidów, które przeciwdziałają miażdżycy, chronią przed zawałem serca i udarem mózgu. Silnym atutem płatków owsianych jest obecny w nich błonnik - zarówno wersja rozpuszczalna i nierozpuszczalna w wodzie. Obie mają istotne zasługi dla dobrej kondycji naszego przewodu pokarmowego.

Korzystne proporcje obu frakcji błonnika dają płatkom owsianym moc obniżania poziomu cholesterolu oraz cukru we krwi - zapobiegają otyłości i cukrzycy typu drugiego.

Dzięki błonnikowi pokarmowemu płatki dają nam uczucie sytości, są antidotum na zgagę i nadkwasotę. Obecne w jadłospisie uszczelniają śluzówkę przewodu pokarmowego i stymulują rozwój naturalnej flory bakteryjnej jelit, a w konsekwencji chronią przed rozwojem raka jelita grubego. Każdy znajdzie przynajmniej kilka powodów, aby dzień rozpoczynać smaczną owsianką.

Zarażać dobrymi nawykami najbliższych - to chyba najlepsze, co możemy im podarować.

Ewa Koza, dietetyk, autorka bloga mam smak.com, MAM s’MAK na życie

Zmysłowe smaki: Owsianka z jabłkamiInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas