Oliwa dla smyka

W sklepach jest wiele różnych gatunków oliwy. Która będzie najlepsza do dań dla dwulatka?

Jeśli nie używamy oliwy na co dzień - lepiej wstawić do lodówki
Jeśli nie używamy oliwy na co dzień - lepiej wstawić do lodówki123RF/PICSEL

Najzdrowsze są oliwy tłoczone na zimno, ale mają one charakterystyczny posmak, który może nie odpowiadać dziecku.

Warto to sprawdzić i w razie potrzeby zmienić rodzaj oliwy. Ważne, by maluch dostawał ją (lub olej rzepakowy czy słonecznikowy) nie tylko w zupce, ale także w postaci surowej, na zimno - jako dodatek do surówek, sałatek czy składnik domowego majonezu.

Wtedy oliwa na pewno zachowa wszystkie korzystne dla zdrowia właściwości.

Aby się nie zepsuła, należy ją przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu. Jeśli nie używamy jej na co dzień - lepiej wstawić do lodówki (zbyt długie przechowywanie w temperaturze pokojowej prowadzi do zjełczenia produktu).

Odpowiedzi udzieliła: dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk z Centrum Zdrowia Dziecka

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas