Nigdy nie dodawaj ich do grzybów. Stracisz cały smak

Łukasz Piątek

Opracowanie Łukasz Piątek

Zebranie pięknych i dorodnych grzybów to już połowa sukcesu. Jednak by móc cieszyć się ich doskonałym smakiem, należy wiedzieć, jak je odpowiednio doprawić. Okazuje się bowiem, że niektórych przypraw należy unikać jak ognia, gdyż mogą one całkowicie zepsuć smak grzybów.

Niektórych przypraw nie powinniśmy dodawać do grzybów
Niektórych przypraw nie powinniśmy dodawać do grzybów123RF/PICSEL

Czym doprawiać grzyby?

Choć szczyt sezonu na grzyby w Polsce rozpocznie się we wrześniu, to i tak w ostatnich tygodniach mieliśmy już ich spory wysyp. Sposobów na przyrządzanie tych darów natury jest mnóstwo, ale bez względu na to, czy grzyby będą marynowane, suszone czy smażone, powinniśmy wiedzieć, w jaki sposób wyciągnąć z nich jak najwięcej smaku i aromatu.

Grzyby smażone na maśle będą doskonale smakować, kiedy okrasimy je posiekaną natką pietruszki, rozmarynem lub tymiankiem. Pietruszka zdecydowanie zwiększa głębię smaku grzybów, ale należy pamiętać, by dodawać ją pod sam koniec obróbki termicznej.

Tymianek poprawia aromat grzybów i podkreśla ich nieco ziemisty posmak. Z kolei rozmaryn nadaje grzybom sosnowego aromatu.

Tymianek jest bardzo dobrym wyborem, gdy mowa o doprawieniu grzybów
Tymianek jest bardzo dobrym wyborem, gdy mowa o doprawieniu grzybów123RF/PICSEL

Czym nie doprawiać grzybów?

Jeśli chcemy pieścić swoje podniebienie doskonałym, głębokim i wyrazistym smakiem grzybów pod żadnym pozorem nie powinniśmy dodawać do nich pewnych przyprawa. Mowa m.in. o papryce w proszku i innych ostrych dodatkach, które z uwagi na ich intensywność, przykryją cały smak grzybów.

Nigdy nie dodawaj ostrych przypraw do grzybów
Nigdy nie dodawaj ostrych przypraw do grzybów123RF/PICSEL

Pamiętajmy o tym, że grzyby same w sobie doskonale smakują, a doprawienie ich powinno być raczej symboliczne.

„Ewa gotuje”: Grzyby w cieście naleśnikowymPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas