Naleśniki z serem

Naleśniki na słodko? To doskonały pomysł na pożywne i pyszne śniadanie!

Morele możesz zastąpić świeżymi brzoskwiniami (lub tymi z puszki)
Morele możesz zastąpić świeżymi brzoskwiniami (lub tymi z puszki)123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

1 szklanka mąki pszennej, 2 jajka, 1 szklanka mleka, ok. 2/3 szklanki wody mineralnej, 40 dag mielonego twarogu, 2 op. cukru waniliowego, kilka suszonych moreli, 1 szklanka dżemu z porzeczek, olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

1. Mąkę wsyp do wysokiego naczynia. Wbij jajka. Wlej mleko oraz wodę mineralną. Składniki wymieszaj trzepaczką. Ciasto odstaw na 20 minut, aby mąka spęczniała.

2. Patelnię mocno rozgrzej, smaruj ją cienko olejem. Wylewaj małe porcje ciasta i równomiernie rozprowadzaj je po całej patelni. Smaż naleśniki na rumiano z obu stron.

3. Gotowe placki zsuwaj na odwrócony do góry dnem talerz. Twaróg utrzyj z cukrem waniliowym. Dodaj posiekane morele. Wymieszaj. Naleśniki posmaruj farszem. Zwiń w rulony albo chusteczki. Dżem podgrzej. Polej nim gotowe naleśniki.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas