Naleśniki z dżemem (po 2. roku)

Nie masz pomysłu na obiad? Naleśniki sprawdzą się zawsze! Z chęcią zje je cała rodzina.

Takie naleśniki smakują wyjątkowo.
Takie naleśniki smakują wyjątkowo. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek mleka
  • 1 jajko
  • oliwa do smażenia
  • 5-6 łyżek dżemu truskawkowego
  • 2-4 łyżeczki kremówki

Przygotowanie:

1. Jajko rozbij z mlekiem i dodaj obie mąki (czyli kukurydzianą i ziemniaczaną) oraz szczyptę soli. Następnie dokładnie wymieszaj składniki, by powstało ciasto.

2. Usmaż naleśniki z obu stron i odstaw, żeby trochę przestygły.

3. W tym czasie ubij śmietanę z odrobiną cukru.

4. Gdy naleśniki będą lekko ciepłe, posmaruj je dżemem truskawkowym, a potem zwiń w ruloniki.

5. Tuż przed podaniem udekoruj naleśniki bitą śmietaną oraz owocami, np. truskawkami.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas