Najzdrowsze polskie warzywa

Dietetycy rekomendują, aby świeże owoce i warzywa, wraz z pełnoziarnistymi produktami zbożowymi i nabiałem, były podstawą naszego jadłospisu. Składniki te dają ogromne pole możliwości: można je gotować, zapiekać, blanszować, faszerować i podawać z sosami, co sprawia, że posiłki mogą być nie tylko smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Nasza rodzima kuchnia obfituje w wiele warzyw, które odznaczają się wyjątkowymi właściwościami. Które z nich są najzdrowsze i dlaczego są tak cenne?

Warzywa korzeniowe
Warzywa korzeniowe ©123RF/PICSEL

Marchew

Marchew
©123RF/PICSEL

Marchew jest jednym z najpopularniejszych polskich warzyw, które znajduje liczne zastosowania w naszej sztuce kulinarnej. Smakuje wyśmienicie na surowo, może być smaczną przekąską albo składnikiem surówek. Marchew jest niezbędna do przygotowania wielu zup, dań faszerowanych i zapiekanek. Nic dziwnego, że króluje w sklepach, a nierzadko działkowe grządki są pełne tego niezwykłego warzywa. Co w niej można znaleźć? To przede wszystkim źródło witaminy A, zwanej również beta-karotenem. Dobrze wpływa na kondycję skóry, ponieważ może chronić ją przed nadmiernym starzeniem, a także zapobiegać występowaniu zmarszczek. Dodatkowo działa jako naturalny filtr przed promieniowaniem UV oraz ułatwia uzyskanie pięknej opalenizny. Na tym nie kończą się właściwości marchwi. Zawarte w niej pektyny usprawniają pracę żołądka i jelit, pomagając im łatwiej pozbywać się produktów przemiany materii. Mają również niebagatelny wpływ na utrzymanie układu krążenia w dobrej kondycji, gdyż mogą normować ciśnienie krwi, a także redukować nadmiar cholesterolu. Surowa marchew ma również niski indeks glikemiczny, dlatego może śmiało być wprowadzona do diety diabetyków oraz osób dbających o szczupłą sylwetkę.

Pietruszka

Korzeń pietruszki najczęściej znajduje zastosowanie w przygotowywaniu zup, a w szczególności rosołu. Szkoda, gdyż mało które warzywo zawiera tyle dobroczynnych dla zdrowia składników. Pietruszka jest bogatym źródłem witaminy C, składnika niezbędnego w profilaktyce i leczeniu infekcji, takich jak przeziębienie i grypa. Zaliczana do silnych antyoksydantów chroniących organizm przed chorobami cywilizacyjnymi i eliminujących wolne rodniki. W pietruszce znaleźć można również „witaminę młodości” (E), która korzystnie działa na kondycję skóry: ułatwia jej prawidłowe nawilżenie, ma niebagatelny wpływ na jej elastyczność i zdolność regeneracji. Zarówno w korzeniu, jak i w naci, obecne są cenne minerały, wśród których na szczególną uwagę zasługuje potas i magnez. Mają one korzystne działanie szczególnie na pracę układów krążenia i nerwowego. Poprawiają pamięć i koncentrację, a także pozytywnie działają na pracę serca. Pietruszka może również ułatwić normalizację ciśnienia tętniczego krwi oraz wzmocnić i uelastycznić naczynia krwionośne.

Burak

Buraki
©123RF/PICSEL

Buraki dają nieograniczone możliwości kulinarne, bowiem są smacznym dodatkiem do sałatek, zapiekanek, przystawek. Można z nich także przyrządzić oryginalne desery. Surowe buraki podczas obierania wydzielają intensywny sok, który mocno barwi dłonie. Znajdujące się w nim barwniki, betuliny, mają korzystny wpływ na organizm. Przede wszystkim poprawiają odporność, pomagają usunąć toksyny z organizmu, a także mogą spowalniać procesy starzenia się. Buraki to źródło kwasu foliowego, który najczęściej stosowany jest przez kobiety w ciąży, gdyż jego suplementowanie korzystnie wpływa na prawidłowy rozwój układu nerwowego płodu. Okazuje się, że posiada również inne właściwości, m.in. ma zdolność usuwania z krwi homocysteiny, która zwiększa ryzyko chorób serca. Buraki i zawarte w nich substancje mogą unormować poziom cholesterolu, a także regulować ciśnienie tętnicze. Ponadto żelazo obecne w korzeniach zapobiega anemii, a także wpływa na produkcję czerwonych krwinek.

Szpinak

Umiejętnie przyrządzony szpinak, może doskonale podkreślić smak potraw. Często wykorzystywany jest w sosach do makaronów, a także farszach do delikatnych mięs. Zmiksowany i dodany do ciasta naleśnikowego zdobędzie uznanie najmłodszych. Dlaczego warto jeść szpinak? Przede wszystkim dzięki zawartości żelaza, które może szybko pokonać anemię, a także pobudzić organizm do wytwarzania czerwonych krwinek. To również źródło beta-karotenu oraz luteiny, które korzystnie działają na wzrok, chroniąc go przed chorobami oraz zwyrodnieniami (szczególnie plamki żółtej). W szpinaku obecny jest magnez, niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Znajduje się w nim także potas, który jest niezbędny, ponieważ wspomaga pracę serca.

Papryka

Papryka
©123RF/PICSEL

Wielu dorosłych nie wyobraża sobie braku tego warzywa w jadłospisie. Jest niezastąpiona w przygotowaniu lecza, a także dań, które pochodzą z różnych zakątków świata. Niektórzy uwielbiają ją zapieczoną, a wcześniej nafaszerowaną. Co sprawia, że papryka znajduje się na tej liście? Przede wszystkim dlatego, że zawiera ogromne ilości witaminy C, której stężenie jest większe niż w cytrynie. Co ciekawe, po obróbce cieplnej jej ilość nie spada, co korzystnie działa nie tylko na odporność organizmu, ale również na profilaktykę chorób cywilizacyjnych. Znaleźć w niej można wiele innych korzystnych dla zdrowia substancji. Najwięcej jest w niej witamin z grupy B, a także to bogate źródło minerałów: potasu, magnezu, fosforu czy żelaza.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas