Najlepsze i najprostsze przepisy na ciasto do kawy. Potrzebujesz jedynie 5 składników

Ciasto do kawy to świetna przekąska nie tylko, kiedy odwiedzą nas niespotykani goście. Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, często lepiej jest sięgnąć po domowy wypiek, niż wybierać kupne słodycze. Jak przygotować najlepsze ciasto do kawy?

Ciasto czekoladowe to nie jedyna opcja na szybki deser
Ciasto czekoladowe to nie jedyna opcja na szybki deser123RF/PICSEL

Do podstawowego przepisu na najlepsze ciasto do kawy będziesz potrzebował jedynie szklanki do odmierzania składników, dużej miski, miksera ręcznego lub rózgi kuchennej i swoją ulubioną formę na ciasto.

Idealne ciasto do kawy? Waniliowe ciasto ekspresowe

Do upieczenia tego ciasta potrzebujesz:

  • 5 jajek,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklankę cukru,
  • 1 szklankę oleju,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Opcjonalnie — wybrany aromat lub cukier waniliowy.

Waniliowe ciasto ekspresowe - przygotowanie 

  1. W dużej misce ubijamy mikserem jajka. 
  2. Następnie dodajemy do nich cukier. 
  3. Kiedy masa będzie dokładnie utarta, wlewamy powoli olej i wybrany przez nas aromat. 
  4. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. 
  5. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. 
  6. Masę wylewamy do keksówki lub małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej masłem i bułką tartą. 
  7. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. 
  8. Ciasto pieczemy przez ok. 50 minut. Jego stan kontrolujemy za pomocą suchego patyczka.

Ciasto ma neutralny smak, dlatego możemy śmiało dodawać do niego różne składniki. Na wierzch możemy dodać różne owoce przed pieczeniem. Po ostygnięciu może je przełożyć kremem lub dżemem. To ciasto to dobra baza do różnych wariacji.

Wilgotne ciasto czekoladowe do popołudniowej kawy

Dla fanów czekolady, waniliowe ciasto może być zbyt nudne i mdłe. Przepis na czekoladowy wypiek zadowoli bardziej wymagających smakoszy. Aby je przyrządzić, będziemy potrzebowali:

  • 1 jajko,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklankę cukru,
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklankę mleka
  • 4 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczkę sody oczyszczonej,
  • szczypta soli.

Wilgotne ciasto czekoladowe - przygotowanie

  1. W tym przepisie będziemy potrzebowali dwóch misek. 
  2. W mniejszej dokładnie łączymy wszystkie suche składniki. 
  3. W większej miksujemy ze sobą jajko, mleko oraz olej. 
  4. Do gotowej mikstury przesypujemy suche składniki i dokładnie miksujemy. 
  5. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. 
  6. Masę przelewamy do wysmarowanej masłem i bułką tartą formy. 
  7. Pieczemy przez 45-50 minut. Sprawdzamy stan ciasto patyczkiem.

Jeśli mamy w domu tabliczkę czekolady, którą możemy zużyć, możemy pokroić ją w drobną kosteczkę i dodać do masy na samym końcu. Nasze ciasto będzie wtedy miało w sobie drobinki rozpuszczonej czekolady. Możemy także wykonać prostą polewę. Wystarczy czekoladę rozpuścić z odrobiną masła i mleka.

Chlebek bananowy to słodki, ale zdrowy deser
Chlebek bananowy to słodki, ale zdrowy deser123RF/PICSEL

Chlebek bananowy w zestawie z kawą

Niech nie zmyli cię nazwa chlebek. To wypiek, który jest rozkosznie słodki i idealnie nada się do kawy. Do jego przygotowania użyjesz jedynie miski, widelca i foremki. Będziesz potrzebował także:

  • 3 dojrzałe banany,
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 0,5 szklanki cukru lub mniej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Chlebek bananowy - przygotowanie

  1. W dużej misce rozgniatamy 3 dojrzałe banany widelcem. 
  2. Następnie dodajemy do nich jajka i cukier. 
  3. Mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. 
  4. Jeśli masa jest zbyt gęsta, może dodać odrobinę mleka, aby polepszyć jej strukturę. 
  5. Ciasto przelewamy do foremki. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. i pieczemy chlebek przez ok. 50 minut.

Jeśli mamy w domu orzechy, suszone owoce lub tabliczkę czekolady, można je drobno posiekać i na końcu dodać do masy. Zgrają się ze smakiem bananów.

Zobacz także:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas