Najbardziej kremowy spośród serników. Ewa Wachowicz ma na niego patent

Sernik baskijski to prawdziwy cukierniczy rarytas. To najbardziej kremowy spośród serników. A dlaczego spalony? Bo z wierzchu mocno się karmelizuje i wygląda, jakby się przypalił.

Sernik baskijski Ewy Wachowicz
Sernik baskijski Ewy Wachowiczmateriał partnera

Sernik baskijski w niczym nie przypomina serników, które znamy z naszych domów. Smakuje bardziej jak pudding niż klasyczny, ciężki sernik twarogowy. Naprawdę warto spróbować, jest przepyszny.

Sernik baskijski - składniki

  • 160 g ciasteczek, np. z kakao
  • 100 g masła
  • 600 g twarogu sernikowego
  • 1 łyżeczka - ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka cukru
  •  ¾ łyżeczki soli
  • 5  jajek
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • ½ l  śmietanki kremówki 36%

Sernik baskijski - sposób przygotowania

  1. Tortownicę o średnicy 23-24 cm wysmarować odrobiną masła i wyścielić papierem do pieczenia w ten sposób, żeby wystawał ponad foremkę. 
  2. Ciastka pokruszyć tłuczkiem, wlać roztopione masło i wymieszać. 
  3. Przełożyć do tortownicy, wyrównać, ubić i na ½ godziny wstawić do lodówki. 
  4. Ser przełożyć do miski. 
  5. Wlać ekstrakt waniliowy, posłodzić i posolić. 
  6. Wybić jajka. 
  7. Wsypać mąkę i zmiksować. 
  8. Wlać śmietankę i ponownie zmiksować. 
  9. Przelać na schłodzony spód. 
  10. Piec przez 40 minut w temp. 220 st. C.
  11. Po upieczeniu wystudzić (ciepły sernik trzęsie się jak galareta), następnie wstawić na kilka godzin do lodówki.

Jak zrobić sernik baskijski krok po kroku?

„Ewa gotuje”: Sernik baskijskiPolsat

*** 

Lubisz gotować? Zajrzyj do naszej KUCHNI. Znajdziesz tam mnóstwo inspiracji, sprawdzonych przepisów, ciekawostek kulinarnych.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas