Na tropie zdrowego soczku

Kolorowe opakowanie nie gwarantuje, że jego zawartość posłuży dziecku. Jak wybrać napój, który nie zaszkodzi nawet niemowlęciu?

Wiele przysmaków do picia, których opakowania kuszą najmłodszych, zawiera znikomą ilość witamin (lub wcale).

Reklama

Tymczasem to przede wszystkim w te składniki większość rodziców chciałaby wzbogacić jadłospis dziecka, podając mu soczek.

W zamian w napojach często kryją się substancje, na które nie powinno być miejsca w menu dwu-, trzylatka, ani - tym bardziej - niemowlęcia.

Duże ilości cukru, a także sztuczne barwniki czy konserwanty nie służą, jak wiadomo, zdrowiu maluchów.

Sprawdź, po czym możesz rozpoznać soczek, który będzie zdrowym uzupełnieniem diety każdego brzdąca.

Na jego opakowaniu widnieje informacja o wieku,

od którego soczek można podawać dziecku.

Dzięki temu mama niemowlęcia nie musi sięgać do kalendarza żywienia, by sprawdzić, czy brzdącowi można już podać maliny lub banany. Jednocześnie nie ma ryzyka, że smyk zbyt wcześnie spróbuje nowego owocu i uczuli się na niego.

Zawiera 100 procent soku w soku

Dzięki temu dziecko, pijąc go, poznaje smak prawdziwych owoców, jabłek, malin, winogron, i ma szanse polubić je już w pierwszych miesiącach rozszerzania diety.

W procesie produkcji nie dodaje się do niego cukru

Swój słodki smak zawdzięcza naturalnym cukrom z owoców. W zdrowym soczku nie znajdziesz także chemicznych barwników ani dodatków smakowych.

Trwałość, zamiast sztucznym konserwantom, zawdzięcza pasteryzacji (krótkiemu podgrzaniu do temperatury powyżej 60°C).

To sprawia, że produkt ma dłuższy termin przydatności do spożycia i zachowuje zawarte w nim witaminy.

Jest produktem specjalnego przeznaczenia żywieniowego

To oznacza, że wytwarza się go wyłącznie z najbardziej wartościowych owoców.

Jest też kontrolowany na każdym etapie produkcji, a dietetycy dbają, by miał wartość odżywczą dostosowaną do potrzeb dzieci, dla których jest przeznaczony.

Został zrobiony z owoców najwyższej jakości,

które pochodzą wyłącznie z zakontraktowanych, ściśle kontrolowanych upraw.

Owoce i warzywa z takich plantacji są uprawiane bez sztucznych nawozów i środków ochrony roślin.

Zawiera cenne składniki, m.in. witaminę C

Choć jest ona wyjątkowo nietrwała, proces produkcji soczków dla niemowląt i małych dzieci przebiega tak, aby zachowały maksimum witamin i soli mineralnych.

Gdy chcesz dostarczyć smykowi także porcję błonnika, regulującego trawienie, zdecyduj się na gęsty sok przecierowy.

Przy okazji pomoże też zaspokoić głód brzdąca. Jeśli zależy ci przede orzeźwiający sok klarowny. wszystkim, by malec ugasił pragnienie, podaj mu orzeźwiający klarowny sok.

Dowiedz się więcej na temat: sok | soczek | odżywianie | dziecko

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje