Na co miód gryczany? Remedium na wiele dolegliwości zdrowotnych

Miód gryczany ma szerokie grono miłośników. To dlatego, że odznacza się wieloma właściwościami zdrowotnymi. Wspiera układ odpornościowy czy wzmacnia serce. Produkt nadaje się również jako kosmetyk. Ujędrnia skórę i przywraca młodzieńczy wygląd. Jakie właściwości ma miód gryczany? Kto powinien po niego sięgać? Wyjaśniamy.

Miód gryczany ma wiele właściwości zdrowotnych
Miód gryczany ma wiele właściwości zdrowotnych123RF/PICSEL

  • Miód gryczany powstaje z nektaru kwiatów gryki i ma herbaciany odcień.
  • Napój pomaga zmniejszyć dokuczliwe objawy przeziębienia. 
  • Jest wysokokaloryczny, dlatego osoby z nadwagą powinny jeść go w mniejszych ilościach.

Czym jest miód gryczany?

Ten rodzaj miodu pozyskuje się z gryki zwyczajnej, która zaliczana jest do roślin miododajnych. Jej kwiatostany są koloru białego, czerwonego, ale występują również różowe. W naszym kraju kwitnie w okresie wakacyjnym (lipiec-sierpień). Najczęściej grykę zapylają pszczoły bądź muchówki. Miód gryczany ma ciemny kolor przypominający odcień herbaty. Jest najciemniejszy ze wszystkich gatunków, ale też bardzo zdrowy. Charakteryzuje się słodkim i trochę piekącym w podniebienie smakiem.

Wsparcie układu sercowo-naczyniowego

Miód gryczany ma korzystny wpływ na serce i układ krążenia
Miód gryczany ma korzystny wpływ na serce i układ krążenia123RF/PICSEL

W miodzie gryczanym znajdują się cenne minerały, które oddziaływują na pracę serca. Do najważniejszych zaliczyć trzeba magnez i potas. Wpływają na częstotliwość uderzeń mięśnia i odpowiednie dotlenienie. Napój ten przyczynia się do wzrostu poziomu hemoglobiny. To cząsteczka białka znajdująca się w krwinkach czerwonych. Odpowiada za transport tlenu z płuc do poszczególnych narządów. Miód gryczany powinny jeść też osoby mające nadciśnienie tętnicze. Normuje jego poziom, a ponadto zmniejsza ilość złego cholesterolu w organizmie.

Wzmocnienie odporności

Kolejną zaletą miodu gryczanego jest fakt, że wzmacnia układ immunologiczny. Zawarta w nim witamina C to silny antyoksydant, który pomaga organizmowi w walce ze stanami zapalnymi. Ponadto rutyna zawarta w miodzie pozwala na lepsze przyswajanie tej witaminy. Picie specyfiku w czasie przeziębienia zmniejsza uporczywe objawy: szczególnie kaszel. Spożywanie miodu z gryki zaleca się osobom po operacjach i będących na rekonwalescencji.

Eliksir młodości

Maseczka z miodu gryczanego pozwala pozbyć się zmarszczek
Maseczka z miodu gryczanego pozwala pozbyć się zmarszczek123RF/PICSEL

Miód gryczany to także doskonałe remedium na zmarszczki i niedoskonałości cery. Przeciwutleniacze w nim zawarte chronią przed działaniem wolnych rodników. Powodują szybsze starzenie się skóry, która szybko wiotczeje i staje się poszarzała. Warto wykonać maseczkę pielęgnującą z miodu gryczanego: zalecana jest to każdego rodzaju cery. Wystarczy, że na oczyszczoną skórę twarzy nałożysz cienką warstwę specyfiku. Pozostaw go na kwadrans do całkowitego wchłonięcia. Po czasie zmyj miód z buzi, opłukując ją obficie pod bieżącą wodą. Zabieg warto powtarzać raz w tygodniu. Skóra z czasem stanie się promienna i delikatna.

Jak spożywać miód gryczany?

Miód gryczany jest najciemniejszym gatunkiem spośród wszystkich
Miód gryczany jest najciemniejszym gatunkiem spośród wszystkich123RF/PICSEL

Miód gryczany jest świetnym dodatkiem do herbaty czy owsianki na słodko. Można użyć go w przypadku wielu dań i deserów: gorfów, naleśników, sałatek. Należy jednak pamiętać, że jest wyskokaloryczny (około 304 kcal/ 100 gramów). Dlatego osoby zmagające się z nadwagą powinny jeść go w mniejszych ilościach. Specyfik przechowuj w suchym i ciemnym miejscu (temperatura maksymalna to 18 stopni Celsjusza).

Zobacz:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas