Muffinki marchewkowe

Zdrowe i smaczne.

Składniki na sześć sztuk

  • 60 g mąki pszennej
  • 75 g mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej i kardamonu
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 1 duża marchew
  • 1 małe jabłko
  • 2 jajka
  • 2 białka
  • 2 łyżki miodu

Składniki mokre (jogurt, jajka, miód, startą marchewkę) dokładnie wymieszać w jednym naczyniu. W drugiej misce połączyć mąki, proszek do pieczenia i przyprawy. Składniki mokre dodać do suchych i wymieszać tylko do połączenia składników. Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać lekko z ciastem. Foremki na muffiny napełnić do 3/4 wysokości. Piec w 180 st. ok. 15 minut, do suchego patyczka. Idealnym dopełnieniem będzie szklanka 100 proc. soku pomarańczowego.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Dowiedz się więcej na temat: muffinki

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje