Muffinki bananowe

Przyjazne dla poziomu cukru we krwi. Niestety tylko 8 sztuk.

Muffinki bananowe
Muffinki bananowemateriały prasowe

Muffinki często zabieramy na wycieczki. Dotąd nie wyjaśniono, czy wyjeżdżamy po to, by mieć wymówkę, żeby upiec muffinki, czy też przyrządzamy je, bo chcemy się wybrać za miasto. Koniec końców przygotowane do pieczenia ciastka regularnie lądują w piekarniku, by później towarzyszyć nam podczas wyjazdów - piszą autorki książki "Food pharmacy".

Przygotowanie:

W misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon, wanilię i sól. Odstaw na bok.

Połącz jajka z olejem i dodaj mokre składniki do suchych. Do wymieszanej masy dodaj rozgniecione banany, borówki oraz orzechy.

Ciasto rozlej do ośmiu foremek na muffinki i piecz mniej więcej godzinę w piekarniku nagrzanym do maksymalnie 100 st. C (aż patyczek będzie suchy).

Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia (jeśli dasz radę czekać tak długo!).

Food pharmacy
Food pharmacymateriały prasowe

Przepis pochodzi z książki "Food pharmacy" - poradnika zdrowego żywienia ze szczególnym uwzględnieniem prawidłowego odżywiania flory jelitowej. Autorki: Lina Nertby Aurell i Mia Clase. Wydawnictwo Otwarte. Premiera: 1 lutego 2017.

Prosty przepis na kruche ciasteczkaInteria Kulinaria
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas