Mleko kozie warto włączyć do diety

Coraz silniejszy trend zdrowego stylu życia motywuje wiele osób do czytania etykiet oraz do zastępowania dotychczas spożywanych artykułów żywnością funkcjonalną. Czym ona właściwie jest?

Sprawdź, które mleko jest najzdrowsze
Sprawdź, które mleko jest najzdrowsze 123RF/PICSEL

Są to produkty spożywcze, którym przypisuje się korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Jednym z takich wyrobów jest mleko kozie, które w ostatnim czasie stało się atrakcyjne i często poszukiwane przez konsumentów ceniących wartościową żywność. 

Obecnie wiele przetworów z mleka koziego dostępnych w Polsce, importowanych jest z Francji. Kraj ten razem z Grecją i Portugalią wytwarza ponad połowę europejskiego mleka koziego. Taki stan rzeczy ma bezpośredni wpływ na zdrowie mieszkających tam osób.

Jak twierdzi profesor Kamil Hozyasz, kierownik Kliniki Pediatrii w Instytucie Matki i Dziecka, dieta śródziemnomorska, z typową podażą przetworów mleka koziego i owczego a ograniczeniem mięsa czerwonego, jest niezmiennie wskazywana jako wzorcowo prozdrowotna a zainteresowanie nią motywuje świadomych konsumentów, nie tylko z Południa Europy, do sięgania po przetwory mleka koziego.

Rosnąca popularność mleka koziego

Zainteresowanie mlekiem kozim w Polsce wzrasta od lat 80-tych XX wieku. Dzieje się tak między innymi dlatego, że zwierzęta te dostarczają więcej mleka niż krowy, w stosunku do swojej masy ciała. Jednak produkcja mleka koziego w naszym kraju nie została do tej pory skomercjalizowana na tak wielką skalę, jak stało się to w przypadku mleka krowiego.

Z tego powodu mleko kozie, jak i jego przetwory, nadal posiadają relatywnie wyższą cenę w porównaniu do przetworów z mleka krowiego. Mimo wszystko, ze względu na swoje właściwości, mleko kozie stało się atrakcyjne dla osób, które cenią sobie żywność o właściwościach prozdrowotnych.

Prozdrowotne właściwości mleka koziego

Mleko kozie charakteryzują łatwe w trawieniu małe drobiny tłuszczu oraz wysoka zawartość średnio-łańcuchowych kwasów tłuszczowych, dzięki którym jest ono lepiej przyswajalne przez organizm. Obecnie mleko kozie badane jest pod wieloma względami.

Udowodniono na przykład, że w formie modyfikowanej doskonale nadaje się do karmienia niemowląt, które z różnych przyczyn nie mogą być karmione naturalnie. Mleko kozie jest bowiem pod względem składu i procesu wytwarzania zbliżone do mleka kobiecego.

Modyfikowane zgodnie w wytycznymi Wspólnoty Europejskiej mleko kozie stanowi bezpieczną (ale niestety zazwyczaj droższą) alternatywę dla formuł niemowlęcych z mleka krowiego, zarówno początkowych, jak i następnych - mówi prof. Kamil Hozyasz.

Mleko następne oparte na pełnym mleku kozim, jak np. mleko Capricare, jest bardziej naturalne i mniej przetworzone niż tradycyjne mieszanki. Stosunek kazeiny do białka serwatkowego jest w nim odpowiedni dla dzieci i nie wymaga ulepszeń, tak jak w przypadku mleka krowiego. To naturalna alternatywna, którą powinny wziąć pod uwagę wszystkie mamy, rozważające rozpoczęcie karmienia dziecka mlekiem modyfikowanym. Mleko kozie korzystnie wpływa także na pracę organizmu oraz na kondycję skóry.

Dodatkowo zawiera prebiotyki, które przyczyniają się do prawidłowego rozwoju flory bakteryjnej w jelitach. Regularnie spożywane mleko kozie może również przyczynić się do walki z anemią oraz do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi.

Co więcej, zawartość białka odpowiedzialnego za alergie jest w nim prawie o połowę mniejsza niż w mleku krowim. Według badań, nawet 20 proc. dzieci z alergią na białko mleka krowiego, może nie być uczulone na to, pochodzącego z mleka koziego.

Kozy są zwierzętami niezwykle odpornymi na niektóre choroby np. na gruźlicę i ich organizm potrafi bronić się przed zanieczyszczeniami środowiska. Dzięki temu wszelkie szkodliwe pierwiastki nie przechodzą do mleka tylko pozostają w mięsie. Z tego powodu konsumenci nie są narażeni na działanie szkodliwych czynników np. pestycydów.

Żywność organiczna w Polsce

Prowadzone obecnie badania mogą przyczynić się do dynamicznego rozwoju rynku mleka koziego w Polsce. Z pewnością będzie on dedykowany w szczególności konsumentom poszukującym produktów mało przetworzonych, organicznych i o wysokiej jakości.

Można oczekiwać, że w Polsce zacznie się dynamicznie rozwijać rynek przetworów mleka koziego, szczególnie serowarstwa, a producenci wykorzystają szansę zajęcia niszy produktów niemasowych, organicznych, czy, wymagającego szczególnej troski o jakość surowca, segmentu serów z mleka niepasteryzowanego  - mówi prof. Hozyasz.

Warto zwrócić uwagę, że dzisiejszy hodowcy przykładają wagę do specyficznego posmaku, który do tej pory zniechęcał wielu konsumentów do mleka koziego. Aktualnie rolnicy znają wiele sposobów na pozbycie się zarówno jego charakterystycznego zapachu, jak i smaku.

Dzięki zawartości tłuszczu mlecznego, który jest nośnikiem smaku, mleko jest naturalnie słodkie, co może stanowić bardzo ważny element w kształtowaniu upodobań smakowych już od lat niemowlęcych.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas