Migdałowe ruloniki

Czas: około 70 minut. Porcja: 240 kcal.

Składniki

  • 3 jajka
  • 1 op. cukru waniliowego
  • po 8 dag cukru kryształu i mąki
  • 4 dag migdałów
  • cukierki
  • po 10 dag masła i czekolady
  • 15 dag masy marcepanowej
  • cukier puder

Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj na puszystą masę z cukrem waniliowym. Białka ubij na sztywno. Dalej ubijając, dodawaj stopniowo cukier kryształ. Połącz z żółtkami.

Do masy jajecznej dosypuj mąkę oraz drobno posiekane lub zmielone migdały. Zmiksuj. Gotowe ciasto wyłóż na pokrytą pergaminem blachę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. na 10 minut.

Reklama

Czekoladę (najlepiej gorzką) połam na kawałki i rozpuść w gorącej kąpieli wodnej. Lekko przestudź, utrzyj na gładką masę razem z miękkim masłem.

Upieczony biszkopt zdejmij z blach, połóż pergaminem do góry. Usuń papier. Biszkopt zroluj i odstaw do przestudzenia. Następnie ponownie rozwiń i posmaruj przygotowanym kremem czekoladowym. Raz jeszcze zwiń roladę. Odłóż w chłodne miejsce do zastudzenia.

Masę marcepanową rozwałkuj na cienki płat (ok. 3 mm) na posypanej cukrem pudrem stolnicy. Posmaruj go delikatnie wodą. Na marcepanie ułóż przygotowaną roladę, zawiń ją dokładnie w rozwałkowany płat.

Roladę pokrój w plasterki, tworząc słodkie ślimaczki. Każdą porcję udekoruj kolorowymi cukierkami (np. lentilkami).

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje