Melon na zimne dni

Za oknem hula wiatr, z nieba pada deszcz, a lada moment sypnie śnieg. Może to dobry czas na wprowadzenie do menu bardziej egzotycznych akcentów, po to, by poczuć się lepiej.

Już medycyna starożytna doceniała właściwości lecznicze melonów
Już medycyna starożytna doceniała właściwości lecznicze melonów123RF/PICSEL

Afrykański melon? Co w nim cennego? Owoc ten niemal w 90 proc. składa się z wody. Dobrze gasi pragnienie i jest niskokaloryczny. Może z powodzeniem zająć miejsce na liście produktów diety odchudzającej. Melon okazuje się pomocny przy chorobach nerek, ma działanie moczopędne. Ma w swoim składzie bogaty wachlarz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, P oraz minerałów: potas, żelazo, magnez, jod, wapń, fosfor. Jest źródłem beta karotenu, kwasu foliowego i pektyn. 

Z uwagi na bogactwo witamin z grupy B melon wspiera nas w walce z codziennym stresem. Zawarte w nim przeciwutleniacze wzmacniają organizm i redukują zmęczenie. Chronią nas przed wypaleniem psychicznym. Codzienne spożywanie melona, nawet w niewielkich ilościach pomaga uspokoić nerwy, działa relaksacyjne i wspiera przy kłopotach z zasypianiem. Melon, w zależności od odmiany, ma w swoim składzie różną zawartość cukrów: fruktozy, glukozy i sacharozy. Melon miodowy  ma ich najwięcej, o czym powinni pamiętać szczególnie diabetycy. 

Dla cukrzyków

Osoby z cukrzycą i te z tendencją do podwyższonego poziomu cukru we krwi powinny sięgać po gorzkie melony. Naukowcy potwierdzają skuteczność spożywania gorzkiego melona o właściwościach hipoglikemicznych (obniżających poziom cukru we krwi) i jego działanie w zwalczaniu cukrzycy typu 2. Gorzki melon, jak dowiedziono, zwiększa ilość komórek β w trzustce, obniża poziom trójglicerydów we krwi i poziom hemoglobiny.

Już medycyna starożytna doceniała właściwości lecznicze melonów. Od wieków zalecano ich spożywanie przy bólach reumatycznych, dolegliwościach wątroby a także w rekonwalescencji po długotrwałych chorobach. Z uwagi na obecność potasu melon jest wskazany przy chorobach sercowo-naczyniowych, stwardnieniu tętnic, niedokrwistości i nadciśnieniu. Polecany także w leczeniu bólu gardła i przewlekłego kaszlu.

Chętnie stosowany jest jako środek przeciw robakom, do usuwania plam i piegów oraz innych przebarwień skórnych,  a także wągrów. Z uwagi na zawartość karotenoidów - przeciwutleniaczy opóźnia starzenie, wzmacnia proces widzenia, działa przeciwnowotworowo i zapobiega miażdżycy. To chyba wystarczająco dużo powodów, aby kupić i włączyć do jadłospisu melona. W jakiej formie? Możliwości mamy sporo.

Jak go podać?

Oprócz kawałków owoców, możliwe są soki, koktajle, musy i sałatki. Proponuję wykorzystywać  owoc w wersji na zimo, bez gotowania i pieczenia - dostaniemy wtedy najwięcej cennych składników.

Sałatka dla 6 osób z melonem w roli głównej:

1/3 dużego melona pokrojona w kostkę, 100 gramów zielonych oliwek, 100 gramów słonecznika (delikatnie podprażonego), 100 gramów rukoli, ser feta pokrojony w kostkę, mała puszka kukurydzy i 250 gramów makaronu gryczanego. Przyprawy nie są konieczne. Wystarczy sałatkę przygotować około 2-3 godziny przed podaniem, aby składniki miały czas nawzajem się przeniknąć. Smacznego!

Ewa Koza, dietetyk, autorka bloga mamsmak.com, MAM s’MAK na życie

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas