Masło najlepsze dla dzieci

Pediatrzy zalecają, by masło znalazło się już w diecie niemowląt, jako dodatek do zupek. Starszym dzieciom od pierwszego do trzeciego roku życia smarujemy nim pieczywo.

To ważne, bo zawarty w maśle cholesterol odgrywa istotną rolę w budowaniu układu nerwowego malucha.

Reklama

Ponadto masło jest naturalne, łatwostrawne i zawiera witaminy A oraz D. W sklepach mamy dwa jego rodzaje: śmietankowe - 72 proc. tłuszczu, powstaje z nieukwaszonej słodkiej śmietanki, oraz ekstra - ma co najmniej 82 proc. tłuszczu, powstaje ze śmietany ukwaszonej.

To drugie zawiera sześć razy mniej cukru mlecznego laktozy, przez co jest zdrowsze.

Ważna wskazówka

Maluchy w wieku 3 lat powinny zjadać 2 łyżeczki masła dziennie, jeśli nie jedzą już innego tłuszczu.

U starszych dzieci warto zamieniać masło na margarynę, bo tłuszcze roślinne zmniejszają ryzyko miażdżycy i otyłości w przyszłości.

Dowiedz się więcej na temat: masło

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje