Marchew z kabaczkiem

Proponujemy nieskomplikowane i najsmaczniejsze przepisy dla maluchów na wielkanocny stół!

Nie tylko dorośli mogą delektować się przeróżnymi smakami i aromatami wielkanocnych pyszności, dlatego też przygotowaliśmy kulinarne propozycję dla naszych najmłodszych smakoszy!

Składniki:

Reklama

● 1/2 małej marchewki

● 1 plasterek kabaczka

● 1/2 ziemniaka

● 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub masła

● 1/2 żółtka

Przygotowanie:

1. Marchewkę i ziemniak starannie umyj, obierz, pokrój w kostkę i włóż do około 200 ml wrzątku.

2. Kabaczek umyj, obierz ze skórki, usuń pestki. Pokrój na mniejsze kawałki i gotuj razem z pozostałymi warzywami do miękkości.

3. Jajko sparz i ugotuj. Oddziel żółtko od białka. Dodaj pół żółtka do ugotowanych warzyw.

4. Zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą papkę.

5. Do dania dodaj oliwę z oliwek lub masło, a następnie ponownie zagotuj warzywną papkę.

Przepis na marchew z kabaczkiem dla maluchów po 6. miesiącu życia.

Przepisy: Małgorzata Strucińska, dietetyk

Więcej wielkanocnych przepisów na www.wielkanoc.smaker.pl 

Dowiedz się więcej na temat: marchew | kabaczek | marchew z kabaczkiem | warzywa

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje