Marcepanowy sernik z mirabelkami

Polecamy przepis na wyjątkowy sernik. Masa marcepanowa powinna mieć konsystencję modeliny, być plastyczna, ale nie tak miękka jak plastelina. Dwie łyżki marcepanu utrzyj z kremem do tortu, a będzie bardziej gęsty.

Taki sernik smakuje doskonale
Taki sernik smakuje doskonale 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 słoik (720 ml) mirabelek
  • 20 dag masy marcepanowej
  • 30 dag mąki
  • 25 dag cukru
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 15 dag zimnego masła
  • 3 jajka
  • 50 dag mielonego twarogu
  • 8 dag margaryny
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 fiolka cytrynowego zapachu do ciasta
  • 1 łyżka cukru pudru
  • trochę masła i mąki do tortownicy

Przygotowanie:

1. Śliwki mirabelki przełożyć na sitko, pozostawić tak, aż ociekną z zalewy. Masę marcepanową zagnieść w rękach, uformować 25-30 małych kulek.

2. Mąkę wsypać do miseczki. Dodać 15 dag cukru, żółtko oraz cynamon. Dołożyć masło pokrojone w kostkę. Składniki rozcierać palcami, aż powstaną drobne grudki, czyli kruszonka. Tortownicę wysmarować masłem, oprószyć mąką. Na spodzie tortownicy równomiernie rozsypać 2/3 kruszonki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec około 10 minut.

3. Twaróg utrzeć z pozostałym cukrem i margaryną. Wymieszać z kaszką manną oraz cytrynowym zapachem do ciasta. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do masy serowej, a białka ubić na sztywno. Pianę z białek delikatnie domieszać do masy serowej.

4. Wyjąć z piekarnika podpieczony spód, rozłożyć na nim kulki marcepanowe, a następnie rozsmarować połowę masy serowej. Rozłożyć odsączone mirabelki, przykryć resztą sera i posypać pozostałą kruszonką. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika, piec jeszcze 40 minut. Po wystudzeniu sernik posypać cukrem pudrem.

Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas