Malinowy torcik na biszkoptach

Jeśli nie mamy w domu mascarpone, możemy go zastąpić, miksując na jednolitą masę: 22,5 dag łagodnego kremowego serka z 4 łyżkami bitej śmietany i 2 łyżkami masła. Uzyskamy ok. 30 dag mascarpone.

Taki torcik smakuje doskonale
Taki torcik smakuje doskonale 123RF/PICSEL

Składniki na 8 porcji:

  • 30 dag malin
  • 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej (w proszku)
  • 75 dag mielonego tłustego twarogu
  • 10 dag śmietany kremówki
  • 10 dag cukru
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 25 dag serka mascarpone
  • 10 dag podłużnych biszkoptów
  • 75 ml likieru migdałowego
  • 1 płaska łyżeczka kakao
  • kilka listków melisy cytrynowej do dekoracji

Przygotowanie:

1. Maliny przebrać, umyć, osuszyć na papierowym ręczniku. Kawę rozpuścić w 2 łyżkach wrzątku, wymieszać z likierem. Twaróg utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i śmietaną. Dodać serek mascarpone. Ubić mikserem na puszysty krem.

2. Połowę biszkoptów ułożyć na spodzie formy. Skropić połową ponczu kawowego. Posypać malinami, kilka zostawić do dekoracji. Przykryć resztą ciastek i skropić pozostałym ponczem. Na to wyłożyć krem. Wierzch deseru posypać kakao. Przed podaniem udekorować melisą cytrynową oraz odłożonymi malinami.

Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas