Malina: Owoc idealny

Nie na darmo w naszym języku istnieje powiedzenie „dziewczyna jak malina”. W każdej pojedynczej malince bowiem jest cały arsenał zdrowia.

Maliny oferują nam: potas i magnez - dbają o serce i układ krążenia, wapń - korzystny dla zębów i kości oraz żelazo
Maliny oferują nam: potas i magnez - dbają o serce i układ krążenia, wapń - korzystny dla zębów i kości oraz żelazo123RF/PICSEL

Korzystne właściwości znajdziemy zarówno w owocach, jak i w liściach. Ciekawostką może być fakt, że maliny skutecznie działają przy kłopotach trawiennych i to w skrajnych sytuacjach.

Ich owoce, z uwagi na zawartość błonnika, będą pomocne przy zaparciach. Liście, dzięki zawartości garbników - podaje się przy kłopotach z biegunkami. Zalecane są już w diecie dziecka. Oczywiście z uwagi na drażniące pestki dla najmłodszych maliny przecieramy i podajemy oczyszczoną z ziarenek papkę malinową.

Tę samą zasadę powinni zachować dorośli borykający się z jelitem drażliwym, a konkretnie z jego wersją spastyczną, czyli tak zwanym zestresowanym i permanentnie obkurczonym jelitem. Małe pestki bowiem mogą jeszcze bardziej nasilić odruch skurczu, co przysporzy mnóstwo zbędnego bólu.

Każdy z nas jest dla siebie najlepszym lekarzem i dietetykiem, o ile ma zdolność obserwacji sygnałów, jakie wysyła organizm. Zawsze będę rekomendowała zjadanie świeżych warzy i owoców i czerpanie pełnymi garściami z darów natury. Każda obróbka termiczna niszczy znaczną część prozdrowotnych właściwości.

Przepis na najlepsze gofryInteria Kulinaria


Jak zachować ich smak na dłużej?

Kłopot z tym, że maliny, jak wiele polskich owoców, pojawiają się na krótko. Jeśli chcemy zachować malinowe smaki na jesień i zimę, a warunki na to pozwalają - warto zamrozić te owoce. W procesie mrożenia również stracimy część zdrowotnych walorów, ale będzie to znacznie mniejszy odsetek, niż przy obróbce termicznej.

Przetwory z malin? Są bardzo popularne. Maliny sprawdzają się w kuchni wielbicieli smaku słodkiego jako ozdobny i smaczny dodatek do ciast, ciastek i fikuśnych deserów.

Często zaopatrujemy swoje spiżarnie w soki z malin. Medycyna ludowa przypisuje im działanie tożsame z popularną aspiryną, a pozbawione są ewentualnych działań niepożądanych.

Sok z malin pomoże obniżyć gorączkę, ma działanie napotne, stąd cieszy się powodzeniem w sezonie infekcji jesiennych i zimowych. Maliny są owocami tak szczególnymi, że doczekały się swojego koloru na palecie barw.

Naturalny zestaw witamin

Malinowy, unikatowy zestaw zdrowia to witaminy, m.in.: witamina C i E - silne antyoksydanty, dzięki którym utrwalimy młodość naszych komórek oraz zadziałamy profilaktycznie - chroniąc ciało przed chorobami cywilizacyjnymi.

W malinach mamy tez bogaty pakiet witamin z grupy B, które, najogólniej mówiąc, wykazują działanie tonizujące dla naszego systemu nerwowego. Ich obecność pomaga regulować sen i będzie nam służyła również w trakcie walki ciała z infekcjami. Duży wpływ na naszą dobrą formę ma zestaw obecnych w malinach składników odżywczych, bez których ciało człowieka zaczyna szwankować.

Maliny oferują nam: potas i magnez - dbają o serce i układ krążenia, wapń - korzystny dla zębów i kości oraz żelazo - niezbędne dla dobrego odżywienia ciała, szczególnie wskazane przy anemii.  Maliny są niebanalnym wsparciem dla kobiet, zwłaszcza w trakcie menstruacji. Wpływają na rozkurcz mięśni macicy i dzięki temu tonują ból miesiączkowy.

Są wskazane również dla ciężarnych, ale z umiarem, bo mogą sprowokować przedwczesny poród. Umiar i zdrowy rozsądek jak zawsze są w cenie. Maliny należą do niskokalorycznych owoców, co jest dla wielu kluczową informacją. Warto korzystać z ich mocy, zwłaszcza w sezonie.  

Ewa Koza, dietetyk, autorka bloga mam smak.com, MAM s’MAK na życie

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas