Lubię lubczyk

Nie musimy dysponować dyplomem zielarza, aby korzystać z tego, co rośliny mogą nam zaoferować. Świadomość prozdrowotnych mocy ziół to bezcenna wiedza, a korzystanie z niej jest kluczem do dobrego zdrowia.

Lubczyk może wzbogacić niemal każdy posiłek, począwszy od dań mięsnych, kapustnych, tych z roślin strączkowych czy ryb
Lubczyk może wzbogacić niemal każdy posiłek, począwszy od dań mięsnych, kapustnych, tych z roślin strączkowych czy ryb123RF/PICSEL

Nierzadko płacimy krocie za syntetyczne odpowiedniki tego, co możemy kupić za grosze. Lubczyk ogrodowy - mała zielona roślina, która wyglądem, smakiem i zapachem przypomina seler.

Warto się nim zainteresować i wprowadzić do jadłospisu, zwłaszcza jesienią i zimą. Stosowany jako przyprawa do dań, napar czy wywar pozytywnie wpływa na dobry stan ciała i ducha. Używany regularnie wyraźnie zwiększa wydolność fizyczną i umysłową człowieka. Stąd szczególnie zalecany jest jesienią, gdy wielu dopada apatia i przemęczenie.

Ma liczne właściwości zdrowotne, jednak największe zasługi dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego, oddechowego i moczowego. Polecany szczególnie miłośnikom mięs i innych ciężkostrawnych dań - warto dodawać lubczyk do posiłków, gdyż usprawnia trawienie.

Zapobiega zaleganiu treści pokarmowej w żołądku, wzdęciom i nadmiernej fermentacji jelitowej. Napar z lubczyku przeciwdziała wrzodom przewodu pokarmowego. Osoby chętnie korzystające z jego atutów powinny pamiętać, aby podczas stosowania tych naparów unikać nadmiernej ekspozycji na słońce - grozi to wystąpieniem plam na skórze.

Lubczyk korzystnie wpływa na funkcjonowanie wątroby. Ma też działanie żółciopędne. W duecie z tymiankiem lubczyk stosowany jest od wieków jako naturalne i skuteczne lekarstwo na kaszel.

Dobry efekt wykrztuśny osiągniemy pijąc dwa razy dziennie napar z tych ziół. Wystarczy łyżeczkę lubczyku i tę samą porcję tymianku zalać szklaną wody i zagotować. Po przestudzeniu podawać do picia - jednorazowo pół szklanki. Lubczyk ma właściwości uspokajające, więc może być stosowany przy kłopotach z zasypianiem.

Wykazuje zdolności przeciwzapalne oraz bakteriostatyczne, a poprzez to jest sprzymierzeńcem w walce z jesiennymi wirusami i bakteriami. Wywar z korzenia lubczyku działa moczopędne, pomaga w leczeniu nerek oraz infekcji dróg moczowych.

Powinny się z nim oswoić zwłaszcza osoby ze skłonnością do dysfunkcji dróg moczowych. Te dolegliwości mają zazwyczaj charakter nawracający. Lubczyk może stanowić naturalną profilaktykę. Jest wsparciem w leczeniu łuszczycy. Jeden z jego składników - kumaryna  działa przeciwzakrzepowo, natomiast fitosterole stanowią ważny element profilaktyki przeciwmiażdżycowej.

W medycynie ludowej uważano, że jest ziołem magicznym i wierzono, że można naparem z lubczyku rozkochać w sobie wybraną osobę. Niektórzy do dziś chcą przypisywać rzeczom i zjawiskom moc sprawczą.

A jakie są fakty? Lubczyk zawiera olejki eteryczne, które zwiększają ukrwienie narządów płciowych. Nie jest tajemnicą, że ma to korzystny wpływ na udane pożycie seksualne. Do czego go dodawać? Jest nieodzownym składnikiem aromatycznego rosołu. Doskonale zastępuje chemiczne polepszacze smaku, nadając naszej narodowej zupie niedzielnej niepowtarzalny, głęboki smak.

Świeże i suszone liście mogą wzbogacić niemal każdy posiłek, począwszy od dań mięsnych, kapustnych, tych z roślin strączkowych czy ryb. Zdrowie mamy na wyciągnięcie ręki. Małe, codzienne wybory mocno determinują świat naszych smaków i samopoczucie nas, i naszych najbliższych.

Ewa Koza, dietetyk, autorka bloga mam smak.com, MAM s’MAK na życie      

Zmysłowe smaki: Klopsiki z indyka w sosie koperkowymInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas