Łosoś z owocami

Przygotowując łososia, pamiętaj, aby nie poddawać go zbyt długo działaniu wysokiej temperatury, bo nie będzie soczysty. Łosoś „dochodzi” jeszcze 1-2 minuty po zdjęciu z ognia.

Składniki

  • 80 dag łososia bez skóry (filet)
  • 5 dag zielonego pesto
  • 5 dag orzechów laskowych
  • 5 dag sera koziego lub fety
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 pomarańcze
  • 1 owoc granatu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • kilka liści sałaty
  • gruba sól morska
  • pieprz cayenne

Rybę podzielić na cztery porcje. Umyć, osuszyć, rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko oprószyć solą i pieprzem, posmarować pesto i łyżką oliwy z oliwek, obsypać pokrojonymi orzechami. Piec ok. 10 minut w temperaturze 175°C.

Reklama

Pomarańcze umyć, obrać, podzielić na cząstki pozbawione błonki (precyzyjnymi cięciami nożyka łatwo wyfiletujesz owoc). Granat przekroić na pół, łyżką wybrać ziarna, oskubać je dokładnie z twardej białej skórki. Owoce delikatnie wymieszać.

Musztardę utrzeć z miodem, solą i pieprzem, ukręcić z resztą oliwy sos. Sałatę opłukać, osuszyć, wymieszać z owocami, polać sosem. Serek pokruszyć, posypać nim z wierzchu sałatkę. Podawać z łososiem - na ciepło lub na zimno.

Dowiedz się więcej na temat: łosoś

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje