Lekki torcik na cieście francuskim

Słodkie ciasta z kwaskową nutą to doskonała propozycja na pyszny letni deser. Jeśli nie przepadamy za ciastem francuskim, możemy je zastąpić kruchym (przygotowanym np. jak na tartę). Deser będzie równie smaczny.

Taki torcik smakuje doskonale
Taki torcik smakuje doskonale 123RF/PICSEL

Składniki na 12 porcji:

  • 15 dag ciasta francuskiego
  • 350 ml mleka
  • 8 dag miałkiego cukru
  • 1 torebka budyniu waniliowego
  • 10 dag borówek
  • 40 dag agrestu
  • 1 torebka czerwonej galaretki

Przygotowanie: ok. 50 minut

1. Ciasto francuskie rozmrozić, rozwałkować na okrągły placek. Przełożyć do formy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Z ciasta uformować wysokie krawędzie. Wylepić nimi brzegi formy.

2. Dno ciasta ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C około 15-20 minut. Wyjąć, odstawić do ostygnięcia.

3. Z mleka, cukru i budyniu w proszku ugotować gładki krem. Delikatnie wmieszać borówki, a następnie rozsmarować masę na schłodzonym cieście. Na kremie rozłożyć oczyszczony agrest. Odstawić do schłodzenia.

4. Zimną powierzchnię ciasta posmarować tężejącą galaretką,przygotowaną według przepisu podanego na opakowaniu (można dodać trochę mniej wody). Ciasto wstawić na godzinę do lodówki.

Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas