Latem zapomnij o jarzynowej. Lekka sałatka siostry Anastazji idealna na upały

Agata Zaremba

Opracowanie Agata Zaremba

Latem nie mamy ochoty na ciężkie i tłuste dania. To zrozumiałe, że najchętniej wybieraną opcją kulinarną w upalne dni są sałatki. Te lekkie, pożywne, a często też orzeźwiające dania potrafią całkowicie zastąpić ciepłe i ciężkie potrawy obiadowe. Jeśli marzy nam się lekka, lecz jednocześnie sycąca sałatka na gorący dzień, warto skorzystać z przepisu siostry Anastazji.

Lekka i świeża sałatka siostry Anastazji to idealna propozycja na upały
Lekka i świeża sałatka siostry Anastazji to idealna propozycja na upały/Grzegorz Bukala/REPORTER /Reporter123RF/PICSEL

Najbardziej popularną i uwielbianą przez Polaków sałatką jest oczywiście jarzynowa, zwana też sałatką warzywną. Króluje ona na polskich stołach zwłaszcza w okresie Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Jednakże to niekoniecznie o niej marzymy w upalne dni. Latem poszukujemy nieco innych smaków, a do sałatek często lubimy dodawać owoce, które nie tylko dodają im witamin, ale i świeżego smaku. 

Przepisem na idealną letnią sałatkę podzieliła się siostra Anastazja, która znana jest ze swoich smacznych i prostych specjałów.

Sałatka idealna na lato

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • puszka kukurydzy,
  • puszka zielonego groszku,
  • puszka ananasa,
  • 4 kiszone ogórki,
  • 3 pęczki świeżego koperku,
  • 2 czerwone cebule,
  • 3 łyżki majonezu,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie sałatki jest bardzo proste i zajmie nam niecałe 15 minut. Proces ten powinniśmy rozpocząć od usmażenia mięsa.

1. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie podsmażamy na rozgrzanej patelni.

2. Następnie z zalewy odcedzamy ananasa, groszek oraz kukurydzę.

3. Cebulę, ogórki kiszone, umyty koperek oraz ananasa siekamy w drobną kostkę.

4. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce, a następnie dodajemy do nich majonez oraz sól i pieprz do smaku.

5. Po wymieszaniu, sałatkę wkładamy do lodówki.

Przygotowanie składników do sałatki siostry Anastazji zajmie nam około 15 minut
Przygotowanie składników do sałatki siostry Anastazji zajmie nam około 15 minut123RF/PICSEL

Siostra Anastazja zasłynęła z prostej i smacznej kuchni

Siostra Anastazja, swoją przygodę z gotowaniem zaczęła w młodości, po śmierci mamy, jeszcze przed wstąpieniem do zakonu. Gdy wstąpiła na drogę duchową, pracowała w najróżniejszych placówkach, przygotowując posiłki dla chorych dzieci oraz kobiet. Tam czerpała z doświadczenia starszych zakonnic. Następnie przez 18 lat karmiła księży jezuitów. Kapłani pokochali jej potrawy do tego stopnia, że postanowili wydać książkę z przepisami siostry Anastazji. Od tamtej pory ukazało się kilkanaście publikacji, w których znajdziemy setki przepisów.

Pracuje z gwiazdami światowego kina. Czym różnią się od tych polskich? Klaudia Śmieja-Rostworowska u Katarzyny ZdanowiczINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas