Kurczak w ziołowej panierce

Zrób na obiad kurczaka w ziołowej panierce. Pamiętaj, że przypraw w formie suszonej używamy w mniejszej ilości niż świeże. Są intensywniejsze, mogłyby więc zdominować smak i zagłuszyć aromat potrawy.

Taki kurczak smakuje doskonale
Taki kurczak smakuje doskonale 123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 1 kurczak (ok. 1,2 kg)
  • 5 łyżek masła
  • 1/4 łyżeczki suszonego lub 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1/4 łyżeczki suszonego lub 2 gałązki świeżego majeranku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka mąki
  • 6 łyżek białego wina
  • 2 cytryny


Przygotowanie:

1. Kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć. W misce utrzeć 4 łyżki masła z posiekaną natką pietruszki, rozmarynem, majerankiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

2. Połowę masełka ziołowego włożyć do wnętrza tuszki, nogi związać. Pozostałym masłem natrzeć tuszkę na całej powierzchni.

3. Kurczaka ułożyć w brytfannie (piersiami ku górze). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C. Po około 20 minutach pieczenia odwrócić kurczaka i piec przez kolejne 20 minut. Obniżyć temperaturę w piekarniku do 180°C i znów odwrócić kurczaka. Delikatnie oprószyć go mąką i zalać około 4 łyżkami wrzącej wody. W trakcie pieczenia podlewać kurczaka, wedle potrzeby, ciepłą wodą i sosem z pieczenia. Kiedy kurczak będzie złocisty, wyjąć go z pieca i odstawić w ciepłe miejsce.

4. Sos z pieczenia wlać do rondelka, dolać białe wino i zagotować. Dodać resztę masła, gotować sos około 5 minut. Cytryny sparzyć, pokroić w plastry. Kurczaka polać sosem, udekorować plastrami cytryny. Serwować z ryżem lub ziemniakami z wody.

Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas