​Kulki ryżowe onigiri

Te kulki od zawsze stanowią dla Japończyków szybką przekąskę, a także danie na piknik czy wycieczkę za miasto. Często wkładane są do pudełek z lunchem.

Składniki na 6 porcji

  • 85 g filetu z łososia z Alaski
  • 400 g ugotowanego japońskiego ryżu krótkoziarnistego (białego lub haiga-mai) lub mieszanki ryżu z kaszą jęczmienną (110 g przed ugotowaniem)
  • 6 arkuszy nori

1.  Nagrzej grill do średniej temperatury. Połóż łososia na ruszcie i grilluj przez 6-7 minut, aż będzie upieczony w środku. Odstaw do wystygnięcia. Zdejmij z ryby skórę i podziel mięso na sześć kawałków.

Reklama

2.  Lekko zwilż dłonie w miseczce z wodą, by zapobiec przyklejaniu się ziaren do rąk. Weź małą garść ryżu w dłoń i kciukiem drugiej ręki zrób wgłębienie w środku porcji ryżu (lub mieszanki ryżu z kaszą jęczmienną).

3.  Włóż w zagłębienie kawałek łososia i przykryj go ryżem (lub mieszanką ryżowo-jęczmienną). Delikatnie zaciśnij wokół niego dłonie, by nadać porcji okrągły kształt, obracając i delikatnie ściskając ryż kilka razy, aż stanie się zbity i twardy. Powtórz czynności z pozostałymi kawałkami łososia, mocząc dłonie w wodzie pomiędzy wykonywaniem kulek.

4.  Owiń każdą kulkę arkuszem nori i podawaj.

WSKAZÓWKA: Dla zaoszczędzenia czasu użyj łososia z puszki o obniżonej zawartości soli.

Przepis pochodzi z książki "Zdrowy jak japońskie dziecko".

materiały prasowe
Dowiedz się więcej na temat: łosoś | onigiri

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje