Kuchnia polska w nowej odsłonie

„Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie” – pierwsza autorska książka Zuzy Zak wydana nakładem wydawnictwa Egmont, w księgarniach już od 25 października!

Okładka książki "Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie"
Okładka książki "Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie"materiały prasowe

Propozycja dla miłośników tradycyjnej polskiej kuchni regionalnej, którzy nie boją się eksperymentów i cenią sobie oryginalne połączenia smaków.

Zuza Zak, która jako dziecko wyjechała do Wielkiej Brytanii, ma wciąż w pamięci polskie krajobrazy i potrawy przyrządzane przez obie jej babcie. Pamięta pięknie nakryty stół, smak owoców zbieranych w sadzie, zapach kwiatów w babcinym ogrodzie - to za tym na co dzień tęskni. Dzieciństwo i rodzinny kraj można próbować przywołać, wspominając oraz odtwarzając tamte smaki. Jednak Zuza Zak nie ogranicza się do tego. Stara się być wierna rodzinnym przepisom przekazywanym z pokolenia na pokolenie, a jednocześnie kreatywnie je przekształca, łącząc tym samym tradycję z nowoczesnością, stare z nowym, znane z zaskakującym.

Znajdziemy w jej książce zatem pierogi, bigos, gzik czy gulasz, lecz także pokrzywy w cieście, gryczane bliny z kawiorem z bakłażana czy pieczoną makrelę z wiśniami. Prosta polska kuchnia, w której wykorzystuje się sezonowe warzywa, kuchnia, którą każdy z nas zna z własnego domu, została więc w książce Zuzy Zak połączona z oryginalnymi składnikami, wzbogacona o niebanalne połączenia, odświeżona, podana na nowo.

Integralną częścią książki są piękne, kolorowe i subtelne zdjęcia. To nie tylko apetycznie zaprezentowane potrawy przyrządzone przez Zuzę, lecz także malownicze polskie krajobrazy, zdjęcia zastawionego stołu, przy którym gromadzą się licznie członkowie rodziny, sceny przedstawiające zbieranie grzybów czy piknik wśród kłosów zbóż.

- Chciałam pokazać czytelnikom polską kuchnię z różnych stron. Dla obcokrajowców prezentowane tu potrawy są czymś zupełnie nowym. Dla Polaków będzie to zapewne kuchnia polska w innym, niecodziennym wydaniu, mam nadzieję, że znajdą w niej wiele przepisów na niebanalne i inspirujące potrawy. Pisałam tę książkę jak list miłosny do kraju mego dzieciństwa, z wielkim uczuciem i sentymentem. Oto moja podróż. - Zuza Zak

Zapraszamy w podróż po "Polsce"!

Przepis z książki "Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie"
Przepis z książki "Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie"materiały prasowe

O autorce

Zuza Zak, Polka mieszkająca w Wielkiej Brytanii, autorka książki "Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie" z przepisami na dania tradycyjne i nowoczesne. Prowadzi blog zuzazak.com.  

O książce

Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie

Autor: Zuza Zak

Zdjęcia: Laura Edwards

Tłumacz: Dominika Cieśla-Szymańska

Oprawa: twarda

Objętość: 256 stron

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas