Kremowa zupa ogórkowa

Ogórki to jedne z najmniej kalorycznych warzyw. Zawierają dużo związków o charakterze zasadowym, a kiszone, oprócz walorów smakowych, mają sporo witamin i składników mineralnych. W naszym przepisie powstanie z nich smaczna zupa.

Ta zupa ogórkowa smakuje wyjątkowo.
Ta zupa ogórkowa smakuje wyjątkowo. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 3 skrzydełka z kurczaka
  • marchewka
  • kawałek selera
  • pietruszka
  • por
  • 4 ziemniaki
  • 4 małe ogórki kiszone
  • słodka śmietana
  • ryż ugotowany na sypko
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • koperek

Sposób przygotowania:

Ze skrzydełek i warzyw ugotować wywar z dodatkiem przypraw. Skrzydełka wyjąć, obrać mięso, a do zupy dodać pokrojone ziemniaki. Ugotować do miękkości. Ogórki obrać ze skórki, pokroić w kostkę i przełożyć do zupy. Całość zmiksować.

Dodać śmietanę, posypać koperkiem. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas