​Krem z pora (po 7. miesiącu)

Przepis na prostą i szybką papkę z pora.

O właściwościach pora pisałam już w poście o zupie z pora i cebuli po 10. miesiącu. Przypomnę tylko najważniejsze jego zalety. Ma 24 kcal w 100 g, redukuje ilość złego cholesterolu, ma właściwości bakteriobójcze, a dzięki zawartości witamin B6, C, żelaza i manganu reguluje poziom cukru we krwi. Dodatkowo dostarcza organizmowi witaminy A, E, wapnia, potasu, magnezu, fosforu i kwasu foliowego. Zaczynając rozszerzanie diety o to warzywo, pamiętaj, że jego białe części są łagodniejsze w smaku. Zaczynaj więc od tej części pora, stopniowo wprowadzając również zieloną jego część. 

Reklama


Składniki:

  • biała część pora
  • 1 ziemniak
  • 15 g mięsa drobiowego (najlepiej z indyka) - jeżeli chcesz, żeby papka była bardziej wartościowa
  • ćwierć marchewki
  • łyżeczka oleju rzepakowego


Sposób przygotowania:


  1. Mięso opłucz i ugotuj do miękkości.
  2. Pora dokładnie wyszoruj i pokrój na plasterki.
  3. Ziemniaka i marchewkę obierz, opłucz i pokrój w kostkę.
  4. Warzywa wrzuć do rondelka, zalej szklanką wody i ugotuj do miękkości.
  5. Wyjmij marchewkę i zmiksuj ją lub rozgnieć dokładnie widelcem.
  6. Pora, ziemniaka i mięso zmiksuj dokładnie razem na kremowy mus. Jeśli papka jest za gęsta dodaj odrobinę przegotowanej wody.
  7. Dodaj łyżeczkę oleju rzepakowego i wymieszaj. 
  8. Gotową papkę przelej do miseczki i udekoruj marchewką. Możesz też wymieszać ją razem z kremem.


Więcej zastosowań pora dla dużych i małych znajdziesz tu!


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje