Krem brokułowo - serowy (po 11. miesiącu)

Ser, który jest starty na najmniejszych oczkach pięknie rozpuszcza się i nie ciągnie w zupie.

Krem brokułowo-serowy
Krem brokułowo-serowyRodzice w kuchni

Krem jest pyszny - moja córcia go uwielbia.  Krem możesz podać z kromką razowego chleba lub plasterkami dojrzałej gruszki. :-)  

Składniki:

  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 szklanki różyczek brokułu
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/4 szklanki mleka 3,2%
  • 1 ugotowana marchewka
  • kawałek ugotowanego pora
  • 30-60 g startego sera (edamskiego lub czedara)
  • 1 ziemniak

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaka obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę.
  2. Brokuły umyj i podziel na mniejsze różyczki.
  3. Ziemniaka i brokuły przełóż do garnka i zalej bulionem warzywnym. Duś tak długo aż będą miękkie.
  4. Dodaj drobniej pokrojoną marchewkę i pora. Lekko przestudź i zmiksuj blenderem.
  5. Zupę rozrzedź mlekiem i podgrzej. 
  6. Wsyp ser i mieszaj aż się rozpuści, przestudź i podaj.

Smacznego!

Rodzice w kuchni
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas