Kotlety ziemniaczane

Tanie i szybkie danie obiadowe.

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 7 dag mąki pszennej
  • 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
  • 1 szklanka bułki tartej
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą. Włóż do garnka, zalej wodą (tak, aby były w całości zakryte), lekko posól. Gotuj na niezbyt dużym ogniu, aż zmiękną. Odcedź i wystudź.

Reklama

Groszek wrzuć do osolonego wrzątku, gotuj pod przykryciem ok.5 minut. Wyjmij łyżką cedzakową i zanurz w lodowatej wodzie a następnie osącz. Gdy lekko przestygnie, rozgnieć widelcem lub zmiksuj blenderem. Możesz też użyć groszku z puszki (przed rozgnieceniem, dokładnie wypłucz go z zalewy).

Wystudzone ziemniaki obierz ze skórki, przeciśnij przez praskę. Przełóż do miski, dodaj jajka, mąkę, szybko wyrób na gładką masę (będzie dosyć klejąca). Ciasto podziel na równe części, uformuj z nich kulki. Każdą kulkę spłaszcz tak, aby powstało koło. W środek każdego nałóż purée z zielonego groszku, złóż krążek na pół a końce sklej palcami. Dłońmi uformuj z ciasta kulkę i spłaszcz ją, nadając jej owalny kształt.

Kotleciki obtocz w bułce tartej. Partiami smaż na bardzo gorącym oleju, z obu stron na złoto. Po usmażeniu natychmiast przełóż na papierowy ręcznik, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Dowiedz się więcej na temat: kotlety ziemniaczane

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje