Kotleciki z mozzarellą

Oto przepis na kotleciki z mozzarellą. Smakują naprawdę doskonale.

Możesz formować również mniejsze kuleczki
Możesz formować również mniejsze kuleczki 123RF/PICSEL

Składniki na ok. 10 sztuk:

  • 1 szklanka ryżu (ok. 20 dag)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki startego sera żółtego, np. parmezanu
  • 1 mała cebula
  • 1-2 łyżki masła
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 10 dag sera mozzarella (kulka)
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia np. rzepakowy lub słonecznikowy
  • sól
  • pieprz


Przygotowanie:

1. Cebulę obierz z łupin, pokrój w drobną kostkę. Natkę pietruszki umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem, posiekaj. Ser mozzarella pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę i mieszając zeszklij. Wystudź.

2. Do garnka wlej 2 szklanki wody, zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, posól, wrzuć ryż i zamieszaj. Gdy woda z ryżem zacznie się już gotować, zmniejsz ogień, garnek przykryj pokrywką i gotuj 10-12 minut. Garnek zestaw z ognia i odstaw na ok. 10 minut. Następnie odkryj i delikatnie wymieszaj, by odparował.

3. Do miski włóż wystudzony ryż, dodaj cebulę, jajka, starty ser oraz posiekaną natkę pietruszki, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Z masy uformuj kotleciki, do środka każdego włóż kostkę mozzarelli. Następnie obtocz je starannie w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej, gdy będzie bardzo gorący włóż kotleciki. Smaż z obu stron na rumiano. Usmażone ułóż na papierowym ręczniku, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z pomidorami lub ulubioną surówką.

Przygotowanie: 60 minut

Sztuka: 170 kilokalorii

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas