Kotleciki z czosnkiem

Nie masz pomysłu na obiad dla swojej rodziny? Przychodzimy ci z pomocą!

Przyszedł czas na oswojenie maluszka z czosnkiem. Wprowadzaj go ostrożnie, gdyż w dużych ilościach może podrażnić żołądek malucha. Jeśli twoje dziecko ma lub miało problemy z brzuszkiem nie podawaj czosnku do około 18 miesiąca. Najlepiej skonsultować się z pediatrą czy nie ma przeciwwskazań na dodawanie go do potraw. Kupując czosnek sprawdzaj jego pochodzenie! Najlepiej kupować ten, który pochodzi z Polski. Kotlecik daj maluszkowi do rączki, by mógł sam sobie go jeść. 

Reklama

Kotleciki z czosnkiem (serwować po 11. miesiącu)

Składniki:

  • 100 g indyka
  • 1/4 bułki
  • łyżka pietruszki
  • plaster cebuli
  • 1/3 ząbka czosnku (wyciśniętego)
  • białko 
  • łyżka lub dwie drobnej kaszki kukurydzianej


Sposób przygotowania:

  1. Bułkę namocz w mleku i dokładnie odciśnij. 
  2. Przez maszynkę zmiel: mięso, cebulę, pietruszkę i bułkę.
  3. Do masy dodaj białko, czosnek oraz kaszkę kukurydzianą i całość dokładnie wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju rzepakowego i smaż z obu stron aż się zarumienią.
  5. Podawaj obiad maluszkowi np. z buraczkami na ciepło i ziemniaczkami. 

SMACZNEGO!

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje